Kristersson ser risk för ökad brunsmetning i det politiska samtalet

  • Måndag 6 maj 2019 2019-05-06
E-post 233

”Blåbruna” var det ord Jonas Sjöstedt upprepade flera gånger under partiledardebatten för att beskriva oppositionen utanför januariöverenskommelsen. Och under Stefan Löfvens första maj-tal varnades för högerextremism samtidigt som både M och KD adresserades. – Man smutsar ner samtalsklimatet, säger moderatledaren Ulf Kristersson till Nyheter Idag.

Fenomenet ”brunsmetning”, alltså att tillskriva meningsmotståndare antidemokratiska och rasistiska värderingar, har kommit på tal i den politiska debatten. På första maj använde statsminister Stefan Löfven en retorik som kan tolkas som att både Moderaterna och Kristdemokraterna numer är högerextrema partier. Själv säger Löfven att han är missförstådd.

Under söndagens partiledardebatt i SVT Agenda var dags igen. Där använde vänsterledaren Jonas Sjöstedt begreppet ”de blåbruna” flera gånger när han adresserade oppositionen utanför januariöverenskommelsen. Detta fick till slut SD-ledaren Jimmie Åkesson att säga ifrån.

– Kan du inte släppa den här taskiga retoriken?

Kristersson: Risk att det är så de kommer argumentera

Efter Löfvens utspel på första maj markerade moderatledaren Ulf Kristersson och svarade att ”svensk socialdemokrati skämmer ut sig”. Nyheter Idag har talat med Ulf Kristersson efter partiledardebatten och han anar att det kan komma fler liknande utspel mot oppositionspartierna.

– Jag hoppas att det var en enstaka förlöpning, men jag ser risken att det är så de kommer argumentera. Jag tror det är jättedåligt för svensk demokrati.

Att få beskyllningar om att vara högerextrem, eller att samarbeta med högerextremister, tillhör inte det normala politiska samtalet. Däremot måste man säga ifrån och inte acceptera sådan retorik, menar Kristersson.

– Man säger ifrån, man säger att det är ovärdigt och att så gör man inte i Sverige. Man smutsar ner samtalsklimatet.

Arpi: Finns flera skäl bakom brunsmetningen

En av de som noterar ett uppskruvat tonläge är Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi. Han noterar att tidigare, när SD kunde uppfattas som mer radikala än i dag, användes en mer sakpolitisk argumentation mot SD. En paradox, kan tyckas, men han ser en utstuderad taktik bakom retoriken.

– Efter 2015 har i princip alla partier gett SD rätt i frågan om att invandringen varit för stor. Då kan man inte längre använda invandringspolitiken som ett argument varför SD är så hemska, för då menar man indirekt att man själv är det också, säger Arpi till Nyheter Idag.

Istället väljer regeringspartierna att använda moraliska argument framför politiska, menar Arpi. Det som är nytt är att även partier som M och KD dras in i den politiska smutskastningen. Han poängterar att sittande regering är historiskt svag varför de behöver ett starkt argument till varför alternativet, alltså oppositionen, är ännu sämre.

– Man vill öka insatsen för de partier som skulle kunna tänka sig att samtala med SD, därför lägger man mycket krut på brunsmetning just nu.

Arpi är däremot inte lika säker på att taktiken kommer fungera.

– Det är lättare att brunsmeta ett parti på 5 procent, än ett parti på 20 procent. Väldigt många har koll på vad SD faktiskt säger och som lyssnar på SD-topparna. Man behöver inte hålla med Jimmie Åkesson, men man får inte intrycket av att han är en krypto-nazist. Då stämmer inte de rödgröna anklagelserna med hur man själv uppfattar verkligheten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag