Kristersson träffade Sabuni

Foto: Pressbild/Nyheter Idag
  • Tisdag 17 Dec 2019 2019-12-17
E-post 191

STOCKHOLM På tisdagen träffade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, ett av fyra partier från Januariavtalet. Det berättade de två partiledarna på sina respektive Facebooksidor efter att L nu gör gemensam sak med KD, M och SD om kärnkraften. ”Ekvationen är rätt enkel, ju mer ren el vi tillverkar här i Sverige, desto mer kan vi tränga undan smutsig el i våra grannländer”, skriver Sabuni.

Kristersson och Sabuni träffades på tisdagen för att diskutera bland annat energiförsörjning och klimatpolitik.

”Det krävs helt enkelt mer energi om vi ska elektrifiera samhället och om Sverige fortsatt ska vara en stark industrination med expansioner och nyetableringar. Därför måste vi värna svensk kärnkraft”, skriver Sabuni.

Framöver kommer L att samarbeta med KD, M och SD i näringsutskottet om att försöka stoppa nedläggningen av Ringhals 1 och 2, något som Dagens Industri var först att berätta om. Tillsammans samlar partierna 173 röster, det saknas två röster för att få igenom ett stopp.

– Det finns ingen utskottsmajoritet för det, det finns heller inte riksdagsmajoritet om man ska vara krass. Men kvittningssystemet har gjort att vi plockat hem tillkännagivanden förut och vi har förhoppningar om att det ska ske även här”, säger Mattias Bäckström Johansson,Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson till Dagens Industri.

L slöt tidigare i år Januariavtalet tillsammans med C, MP och S, och möjliggjorde därigenom den nuvarande S-MP-regeringen. Energipolitiken omfattades inte av Januariavtalet och därför är L fria att göra upp med KD, M och SD.

Ulf Kristersson skriver på sin Facebook om samtalet med Sabuni:

”Mycket har förändrats sedan den gamla energiöverenskommelsen 2016. Och helt nya frågor kräver nu svar: Hur ska vi klara klimatomställningen och elektrifieringen? Hur ska trafik och industri kunna ställa om till fossilfritt? Och hur ska företagen kunna lita på att det finns el när det behövs?

Allt detta kräver en ny energipolitik. Ser fram emot gott samarbete i dessa frågor.”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag