Kristersson varnar för C:s och MP:s invandringspolitik: ”Genuint farligt”

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 24 mar 2019 2019-03-24
E-post 2016

GREKLAND Under ett besök i migrantlägret Moria i Grekland kallar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju i Expressen de forna Allianskollegorna i Centern och Liberalerna för ”naiva” som gått med på en Januariöverenskommelse som han menar leder Sverige åter mot tidigare år av mer asylinvandring. Och det vore ”genuint farligt” om migrationspolitiken – påverkad av C och MP – börjar avvika från andra länder.

Det är Expressens politikreporter Niklas Svensson som följt med Ulf Kristersson på besök i migrantlägret Moria på grekiska ön Lesbos. Kristersson åkte tillsammans med Moderaternas nya migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard ner för att lära sig mer om migrationen till Europa. Även M:s ena toppnamn på EU-listan Jessica Polfjärd följde med.

Läs även: Pelle Zackrisson: Att stå på rätt sida av historien – om återvändande IS-terrorister

För Svensson berättar Kristersson att han helst skulle vilja se en gemensam asylprövning för hela EU under ”ordnade former”.

Hur länder som Ungern och Polen, som varit mycket negativa till att ta emot av EU beslutade asylmigranter, ska förmås att ändra på sig har inte Ulf Kristersson något svar på. Han tycker dock att Sverige ska göra sin röst hörd.

– Det är frustrerande att man inte har kommit längre på EU-nivå, men Sverige måste naturligtvis vara en stark och tydlig röst för att se till att man når fram, säger Kristersson.

Den nuvarande regeringen kom till efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. I de 73 punkter man kom överens om fanns bland annat att man slopade försörjningskravet för familjeåterförening. Det innebär att en person med uppehållstillstånd nu kommer att kunna hämta hit släkt utan att det ställs krav på egen försörjning.

Kristersson får frågan vad det skulle innebära om C och MP får ett avgörande inflytande över migrationspolitiken den här mandatperioden.

– Om vi börjar gå tillbaka till en tidigare migrationspolitik – där Sverige på allvar skiljer sig från andra länder – då kommer Sverige skicka nya signaler om det attraktiva landet Sverige. Jag tror att det vore genuint farligt, säger Ulf Kristersson som tycker att av det som går att utröna av regeringens politik så går det i fel riktning.

Januariöverenskommelsen kallar Kristersson för en ”konstig uppgörelse” och får då frågan om han tycker att C och L har fel.

– Ja, de är naiva, tycker jag. Om Sverige nu skulle gå tillbaka till en flyktingpolitik som öppnar upp gränserna och gör Sverige till det mest generösa landet i Europa, då får vi tillbaka gamla problem. Tyskland kommer inte att göra det, Sverige ska inte heller göra det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag