Kristersson: Vi river upp regeringens migrationslag efter valet

Foto: SVT Play
  • Måndag 12 apr 2021 2021-04-12
E-post 2715

SVERIGE Om Moderaterna vinner valet kommer man att skrota de delar av regeringens nya migrationslag som ökar invandringen. Det beskedet gav Ulf Kristersson i söndagens Agenda.
– I praktiken blir det en amnesti för människor som har varit här länge och som kan hävda att det vore synd att skicka ut dem från landet, varnade han.

I förra veckan presenterade regeringen sitt förslag till en ny migrationspolitik. Bland annat vill regeringen ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel och ställa krav på att den som ansöker om permanent uppehållstillstånd exempelvis kan försörja sig själv.

Men man vill också införa en ”humanitär skyddsgrund” för att möjliggöra att människor som saknar skyddsskäl ändå kan få lov att stanna i Sverige. Det berör bland annat de så kallade ensamkommande som omfattas av gymnasielagen.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) har kallat detta ”den stramaste flyktinglagstiftningen på 40 år i Sverige, och också stramare än EU-genomsnittet”. SD-ledaren Jimmie Åkesson tror snarare att regeringens förslag kommer att leda till ökad invandring. SD vill ha ett stopp för permanenta uppehållstillstånd.

På söndagen möttes Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, även statsråd i regeringen, och Moderaternas Ulf Kristersson i SVT:s Agenda för att debattera lagen. Även Kristersson tror att förslaget kommer att leda till mer invandring och pekar bland annat på den humanitära skyddsgrunden som öppnar för att de ensamkommande får stanna.

– Det är 8 000 personer, men det skickar också en signal att man kan få stanna i Sverige även utan skyddsskäl, vilket i sin tur kommer att göra att ännu fler söker sig till Sverige, sade Moderatledaren.

– I praktiken blir det en amnesti för människor som har varit här länge och som kan hävda att det vore synd att skicka ut dem från landet.

På en direkt fråga om förslaget innebär ökad invandring svarade Stenevi:

– Inte i någon stor utsträckning, nej. Vi kommer inte veta det eftersom det här handlar om individuella bedömningar i enskilda fall.

Med en M-ledd regering efter valet blir det andra bullar, meddelade Kristersson.

– Vad vi har sagt tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är att de dåliga delarna i det här förslaget, som ökar invandringen till Sverige i ett läge där den borde minskas, dem kommer vi riva upp efter valet.

– Jag tror att det är feltänkt att mäta graden av humanitet i hur många som får rätten att komma till just Sverige. Sverige har ett delansvar för en trasig värld, utan tvekan – som rikt land har vi ett delansvar. Men vi har hela ansvaret för hur det sedan går i Sverige. Om vi inte tar det ansvaret kommer det gå riktigt, riktigt illa i Sverige, sade M-ledaren.

– Men ska Sverige inte vara den här humanitära stormakten längre? frågade programledaren Anna Hedenmo.

– Om man med det menar att Sverige ska ta emot en mycket, mycket större andel av alla som söker asyl i Norden eller i Europa, då ska vi inte vara det.

Läs även: SD går om M i nya Sentio: ”Kan vara både bra och dåligt för SD”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag