Kristerssons Facebookinlägg – stänger dörren för förhandlingar med SD: ”Värderingar”

Ulf Kristersson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 22 mar 2019 2019-03-22
E-post 1573

STOCKHOLM Moderaterna ska inte förhandla med Sverigedemokraterna. Det återupprepade partiledaren Ulf Kristersson i en Facebookhälsning inför helgen på fredagen, dagen efter att KD och Ebba Busch Thor meddelat att man öppnar för samtal med SD. ”Av den enkla anledningen att våra grundläggande värderingar inte finns där”, skriver Kristersson.

Beskedet från Ebba Busch Thor om att KD nu ”kan samtala med samtliga riksdagspartier i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för den politik (KD) står för” har sänt chockvågor genom det svenska politiska etablissemanget. I sitt inlägg skriver Ebba Busch Thor att KD har ett ”nära samarbete med Moderaterna”.

På fredagen kommenterar Ulf Kristersson beskedet från Busch Thor i ett Facebookinlägg.

Kristersson skriver att Moderaterna inte kommer att bli del av något nytt ”nationalkonservativt block” eller bilda regering med SD. Skälet stavas ”värderingar”.

”Av den enkla anledningen att våra grundläggande värderingar inte finns där. Och därför tänker vi inte heller särskilt förhandla vår politik med Sverigedemokraterna”, skriver Ulf Kristersson men betonar att man alltid kommer respektera alla väljare och alla demokratiskt valda partier.

Statsvetaren Niklas Bohlin har i en tidigare intervju med SvD konstaterat att januariöverenskommelsen var första gången som svensk regeringsbildning avgjordes av värderingsfrågor snarare än sakfrågor, värderingsfrågorna har blivit allt viktigare de senare åren och splittrat de borgerliga partierna.

Enligt Ulf Kristersson handlar politik om värderingar.

”Vi moderater kommer inte bidra till att dansen runt Sverigedemokraterna fortsätter. Politik handlar om grundläggande värderingar och om att forma en politik som leder Sverige i rätt riktning, skriver han.

Ulf Kristersson skriver om hur Sverige har stora samhällsproblem och att den nuvarande regeringen visat sig oförmögen att ta tag i dem.

Även om han säger nej till att förhandla med Sverigedemokraterna vill Kristersson att man ska kunna samtala med sverigedemokratiska politiker på normalt vis i riksdagsarbetet.

”Vi ska inte ha några påhittade samtalsförbud med demokratiskt valda politiker i svenska politiska församlingar”, skriver Kristersson som nu vill att Moderaterna fokuserar på den egna politiken och att få en ny regering.

Han avslutar:

”För det är hög tid att ta tag i Sveriges stora problem och ta fasta på våra många möjligheter. Jag är övertygad om att det är det som väljarna förväntar sig.

Trevlig helg!”

Läs hela inlägget här:

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har tidigare reagerat på Busch Thors besked och uttryckte besvikelse och missnöje. Lööf kallar det för ”ett historiskt misstag” på sin Facebook.

”Detta hade varit ärligare att berätta innan valet”, skriver Lööf.

Läs även: Bitter Lööf efter Busch Thors SD-besked: ”Historiskt misstag”

Läs mer: Kristerssons mardröm – Moderaternas väljare ger Busch Thor rätt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag