Kristerssons plan för att bilda regering: ”Jag kommer att samtala med Alliansen och Socialdemokraterna”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 okt 2018 2018-10-02
E-post

STOCKHOLM Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får två veckor på sig att bilda regering. Talmannen Andreas Norlén har inte gett honom några ramar annat än att regeringen ska kunna tolereras av riksdagen. Men Kristersson säger att det är Alliansen och Socialdemokraterna som han kommer att samtala med.

Efter att Andreas Norlén träffat samtliga partiledare på tisdagen meddelade han på en pressträff att uppdraget att bilda regering gått till Ulf Kristersson. Två veckor får Kristersson på sig, med ett avstämningsmöte om en vecka.

– Den enda ram jag satt är att regeringen måste tolereras av riksdagen, sade Norlén.

Något som innebär att Kristersson inte är bunden till att försöka bilda en Alliansregering utan kan pröva en regeringsbildning i vilken partikonstellation som helst.

På Facebook meddelade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att Ulf Kristersson inte var ett accepabelt alternativ som statsminister för V. Sjöstedt passade också på att sätta press på C och L.

”Vänsterpartiet säger nej till Ulf Kristersson som statsminister. Vi vill inte ha högerns lönesänkningar och privatiseringar.
Högern förlorade valet. Nu är det upp till bevis för Lööf och Björklund, är ni beredda att svika era löften och släppa fram en regering som är helt beroende av SD?

Ulf Kristersson meddelade på sin pressträff att han tackat ja till uppdraget att undersöka möjligheterna för en regering.

SD och Jimmie Åkesson tycker att det är dags för Kristersson att prata med SD.

– Ja, det rimliga är att Kristersson talar med alla partier i det tilltänkta regeringsunderlaget. Att bara prata med Allianspartierna ger nog inte så mycket i detta svåra parlamentariska läge, säger Åkessons stabschef Mikael Eriksson till Expressen.

Men dörren till Sverigedemokraterna fortsätter att vara helt stängd för Kristersson.

– Jag kommer att samtala med Alliansen och Socialdemokraterna, det är där jag ser förutsättningar och där kommer jag lägga mitt fokus, säger Kristersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag