Kristerssons svar om Löfven: ”Hur kan man säga något så dumt?”

Ulf Kristersson (M). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 2 sep 2021 2021-09-02
E-post

SVERIGE Moderatledaren Ulf Kristersson tror att det kommer att ta minst 20 år att få bukt med gängkriminaliteten. Han säger också att Stefan Löfven (S) är ”helt osannolik” som skyller dagens problem på Alliansens politik, i en intervju för Svenska Dagbladet.

I SvD:s tidigare intervju med Stefan Löfven sade statsministern att Alliansens politik med nedskärningar och skattesänkningar ligger till grund för dagens situation med gängbrottsligheten.

Ulf Kristersson svarar att Löfven är ”helt osannolik”.

– Det är alltså jobbskatteavdragens fel att vi i dag har gängkriminella som skjuter ihjäl varandra på en nivå som inte finns i nåt annat land i hela Europa? Hur kan man säga något så dumt?

SvD: Om Sverige får en moderatledd regering, hur lång tid tar det innan problemen med skjutningar och gäng är lösta?

– Det uppenbara är att det inte går att svara på. Även om vi gör allt vi har föreslagit samtidigt, betraktar dem som inhemska terrorister och använder terrorlagstiftningen som grund, så tror jag att kombinationen av den grova brottsligheten och det allvarliga utanförskapet gör att det tar 20 år minst.

Nyligen kom en Brå-rapport som visar att personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade som brottsmisstänkta. Det bekräftar bara vad alla redan visste, säger M-ledaren.

– Men den bekräftar också att det fortfarande knappt går att diskutera sakerna. Jag noterade att det fortfarande finns de som säger att det göder främlingsfientlighet. De här skygglapparna har vi haft alldeles för länge i Sverige.

Kristersson pratar också om sin syn på att ge Sverigedemokraterna inflytande.

– Jag ser stora samhällsproblem där jag är beredd att söka stöd och diskutera lösningar med de som vill göra ungefär samma sak. Om Sverigedemokraterna säger att ”nu vill vi ifrågasätta alla Sveriges internationella samarbeten, det är priset för att ni ska få vårt stöd”. Tack, men nej tack. Jag vill bara kompromissa i en färdriktning jag tror på, inte sälja min själ för regeringsmakten.

Han fortsätter:

– Sedan ska jag ärligt säga att jag upplever inte att SD ställer några orimliga krav. Skulle de göra det skulle jag säga nej tack. Men jag ser stora samhällsområden där vi har så pass konkret samsyn i frågor som gör att vi skulle kunna lösa riktigt svåra problem. Den chansen måste vi ta.

Läs även: Brå: Invandrare överrepresenterade bland brottsmisstänkta

Läs även: Damberg nobbade debatt mot M: ”Vi tycker för lika”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag