Kristna mc-knuttar från mellanöstern planerar protest mot Turkiets ambassad i Stockholm

Gabriel Haidari är en av de drivande bakom den kristna mc-träffen mot islamisterna och Turkiets ambassad. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 16 jul 2015 2015-07-16
E-post 318

STOCKHOLM Den 19 juli planerar kristna mc-knuttar, varav flera från mellanöstern, att protestera utanför Turkiets ambassad med anledning av folkmordet i Seyfo men även på grund av vad som sker idag. – Det är främst genom Turkiet som terroristerna reser för att ansluta till kriget, säger Gabriel Haidari till Nyheter Idag.

Han är från mellanöstern, troende kristen och dundrar fram på en Harley Davidson på en sisådär 1600 kubik. Jag träffar Gabriel Haidari i all hast på en parkering, han är på väg för att planera en stor kristen mc-träff och protestera mot vad som just nu sker i mellanöstern.

– Vi ska ha en manifestation i form av en mc-kortege, där vi har går samman med alla kristna mc-klubbar i Sverige till en enda stor kortege. Vi kombinerar en mc-aktivitet tillsammans med en manifestation.

Mitt på dagen den 19:e juli planerar flera kristna mc-klubbar gå samman i en gemensam sak. Det handlar om situationen i mellanöstern där kristna människor förföljs och mördas av den islamiska staten. Men engagemanget har rötter hundra år tillbaka i tiden, då folkmordet i Seyfo ägde rum i dåvarande Osmanska riket. Det är ett folkmord som Turkiet än idag inte vill erkänna.

Men Turkiet är inte ensamma. Trots att riksdagen har röstat för att erkänna Seyfo som ett folkmord, har Socialdemokraterna varit allt annat än tydliga. Regeringen fick kritik så sent som i våras för att inte officiellt tagit steget och erkänt folkmordet, något de kunde ha gjort på hundraårsdagen den 24:e April i år. Även i Länstidningen Södertälje går att läsa om hur utrikesminister Margot Wallström har duckat frågan.

– Vi samlas vid kaknästornet klockan tolv, fästa flaggor på motorcyklarna och förbereda med banderoller, megafoner och allting. Sen kommer vi köra i ett tåg tillsammans mot den turkiska ambassaden.

Varför åker ni just till den turkiska ambassaden?

– Turkiet är skyldiga till folkmordet mot de kristna i mellanöstern för hundra år sedan. Det är ett folkmord som fortfarande pågår idag och som turkarna vägrar erkänna. Det är en fråga som vårt folk aldrig kommer ge upp. Även idag spelar Turkiet en stor roll i vad som sker med IS.

Gabriel adresserar även en annan aspekt i vad som sker i mellanöstern med islamiska statens härjningar, mord och förföljelse av bland annat kristna – men även kurder och andra folkgrupper.

– Det är främst genom Turkiet som terroristerna reser för att ansluta till kriget. Enligt flera källor har även Turkiet hjälpt terroristerna med sjukvård, erbjudit boende och så vidare.

De är som Sverige alltså?

– Ja, precis. Haha. Nä, men en annan sak är också viktig. Det finns många kurder som bor i Turkiet som gärna vill strida för peshmerga mot terroristerna. Men Turkiet släpper inte in kurderna i kriget. Någon ful roll har Turkiet, igen. Och just därför kommer vi demonstrera utanför den Turkiska ambassaden.

Hur många tror du att ni kommer bli?

– Om alla kommer blir det mellan tusen och tvåtusen personer. Det är ett 30-tal mc klubbar som är inbjudna. På sajten churchonwheels finns en lista på alla klubbarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag