Kritik mot ”feministisk krishantering” efter att ”Hesa Fredrik” skapat oro i Stockholm

Arkivbild. Foto: Tobias Franz
Arkivbild. Foto: Tobias Franz
  • Måndag 10 jul 2017 2017-07-10
E-post 670

STOCKHOLM Något slags fel gjorde att VMA-larmet ”Hesa Fredrik” började tjuta i Stockholms län igår kväll. Men den som ville veta vad det var för katastrof som inträffat möttes av kraschade hemsidor och utebliven information i radio.

Det var strax före klockan tio på söndagskvällen som larmet ”Hesa Fredrik” med åtta sekunder långa ljudstötar började tjuta över Stockholms län. Larmet fick många att undra om det inträffat någon katastrof eller vad som stod på.

Men den som ville veta mer genom att lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm, vilket man instrueras att göra, blev inte något klokare. I etern hördes Per Gessle prata om ”bortglömda artister”. Inte heller i radiobolagets Ekosändning klockan tio nämndes VMA-larmet. Istället sändes bland annat ett inslag om Almedalen och en notis om att kvinnor får lägre pensioner än män. Därefter följde en dokumentär om njurtrans­plantationer.

Den som försökte surfa in på Polisen.se eller Msb.se, hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), möttes av felmeddelanden på grund av kraschade hemsidor. Inte heller på Krisinformation.se, en sajt dedikerad för just VMA-händelser, fanns någon information om larmet.

Den första bekräftade informationen om att det handlade om ett falsklarm dök upp på Twitter elva minuter efter tio. Först 23:46 respektive 23:55 publicerade Krisinformation.se och Msb.se inlägg om att VMA-larmet berodde på ett fel. Då hade det gått mer än en timme och 45 minuter sedan larmet tjutit över Stockholm. Polisen uppdaterade inte sin hemsida med information om det falska larmet förrän halv sex idag på morgonen.

I brist på information ringde oroade människor till larmnumret 112 och informationsnumret 113 13. Det senare av numren, som är tänkt som ett informations­nummer vid allvarliga olyckor och kriser, överbelastades av anstormningen av oroade stockholmare. SOS Alarm vädjade till allmänheten att inte ringa nödnumret i onödan.

Många är kritiska till den uteblivna informationen med kraschade hemsidor efter att ett VMA-larm ljudit i ett län med över 2,2 miljoner invånare.

En av dem är Twitter­debattören Victor Björklund som tycker att MSB borde investera i fungerande webbsidor innan man satsar på ”feministisk krishantering”.

Myndigheten MSB har publicerat flera rapporter senaste åren på teman som ”Genusperspektiv på ledning och samverkan vid olyckor och kriser” och ”Mot en könsmedveten riskhantering”, något som kritiserats av dem som tycker det är viktigare med en fungerande krishantering än feminism.

Tycker du att du fick tillfredställande information i samband med VMA-larmet igår kväll?
2165 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag