Kritik mot polisen sedan Hells Angels årliga kräftskiva i Luleå stormats

Arkivbild: Åsa Kronkvist/Todd Lappin
Arkivbild: Åsa Kronkvist/Todd Lappin
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 2270

LULEÅ Det är många som är kritiska mot polisen sedan Hells Angels årliga kräftskiva i Luleå stormats av insatspoliser i helgen. Och på polisen är man ”mycket väl medveten” om de många frågetecknen kring insatsen.

Det är vid kvart över sju-tiden på lördagskvällen som ett drygt 30-tal poliser slår till mot Hells Angels lokal i Gäddvik utanför Luleå. Enligt en video från insatsen som NSD publicerar slår poliserna sönder fönsterrutorna på lokalen, trots att dörren är öppen, medan flera av festdeltagarna protesterar högljutt.

– Vad håller ni på med? skriker en upprörd man i videon.

– Dörren var öppen, ändå slog de sönder den för att ta sig in. Likadant med fönstren, de krossade även fönsterrutorna, berättar ett vittne för lokaltidningen.

Förutom insatspoliser deltar även hundpatruller och helikopter i insatsen.

Innan polisen dyker upp har ett 50-tal personer firat kräftskiva i lokalen. Och enligt sajten Payback, som fungerar som språkrör för bikerrörelsen, är det inte första gången polisen slår till mot Hells Angels i samband med klubbens årliga kräftskiva. En liknande insats gjordes förra året men den gången nöjde sig polisen med att göra kontroller utanför festlokalen.

Inga vapen

Polisen hade enligt sin hemsida misstankar om att Hells Angels förvarade vapen i festlokalen. Några vapen påträffas emellertid inte i lokalen, däremot upprättas tre andra brottsrubriceringar.

– Det är narkotikabrott, det är brott mot alkohollagstiftning i form av eventuell försäljning och eventuell olovlig kameraövervakning, säger polisens presstalesman Maria Jakobsson till Nyheter Idag.

Jakobsson kan emellertid inte berätta vad det är för narkotika som ska ha hittats i festlokalen.

– Det kan jag inte svara på tyvärr för det resultatet har vi inte fått än, säger hon.

Hells Angels förra klubblokal i Luleå brann ned till grunden 2010. I den nya lokalen har MC-klubben monterat upp kameror, men det är oklart om den har tillstånd till det från länsstyrelsen.

– Det ska undersökas om de har tillstånd eller inte, säger Jakobsson.

Ingen gripen

Ingen person greps i samband med polisinsatsen och enligt Jakobsson har heller ingen delgivits misstanke om brott. Niklas Larsson är förundersökningsledare på polisen i Luleå och ansvarar för utredningen mot Hells Angels:

– Jadu, vad ska jag säga? Vi har inte hunnit titta så mycket men utredningen pågår och vi ska analysera lite en del beslag som vi gjorde, säger han till Nyheter Idag.

Han har i övrigt inte så många kommentarer att lämna med anledning av helgens tillslag.

Får kritik

I sociala medier är det många som är kritiska till att polisen satsar så pass mycket resurser på att slå till mot en MC-klubb som har kräftskiva. De menar att polisen borde lägga energin på andra arbetsuppgifter istället.

”Era patetiska jävlar! Lägga massa resurser med helikopter och allt för ett ’tillslag’ mot en grillfest! Men ni vågar inte ingripa när det verkligen behövs! SKÄMS!!!” skriver en upprörd man i ett inlägg på polisen i Luleås Facebooksida.

”Om 30 poliser skulle göra ett tillslag i Rosengård,Hammarkullen eller Rinkeby skulle det bli upplopp i veckor! Trots att det skulle hittas tiofalt fler vapen och säkert hundrafalt mer droger !! Hela Sverige vet att polisen ALDRIG skulle våga göra ett liknande tillslag i ett stackars ’utsatt område’ !” skriver en annan man.

En kvinnlig betongarbetare från Västsverige har publicerat ett öppet brev riktat till statsminister Stefan Löfven (S) där hon anser att det är ”grovt missbruk av både Polismyndigheten och dig” att polisen har resurser att slå till mot Hells Angels men inte att lösa gängmorden i storstädernas förorter.

Maria Jakobsson säger att man på polisen är medveten om kritiken. Hon hänvisar de frågorna till Ulf Sköld, som är lokalpolisområdeschef i Luleå.

– Han är mycket väl medveten om att det finns frågor som han behöver besvara, säger hon.

Nyheter Idag har försökt få tag på Ulf Sköld, men han uppges sitta i möten större delen av dagen. Nyheter Idag har även sökt Hells Angels.

Hade du velat äta kräftor med Hells Angels?
4647 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag