Kritikstorm mot Peter Springare efter inlägg om att ”förinta alla vänsterextrema journalister”

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 18 mar 2017 2017-03-18
E-post

SVERIGE Ledarskribenten Anders Lindberg på Aftonbladet rasar. Mårten Schultz, professor i civilrätt, gör en koppling till Förintelsen i en text i Svenska Dagbladet. Och på Twitter rasar en rad vänsterprofiler. Ett stycke från Peter Springare om att ”förinta alla vänsterextrema journalister” väcker starka känslor.

”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ’svenskar’ och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”, skriver Örebropolisens brottsutredare Peter Springare i ett längre Facebookinlägg daterat den 8 mars.

Och just stycket om att ”förinta alla vänsterextrema journalister” väcker starka känslor i sociala medier. En av de som ”chockas” är Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

I Svenska Dagbladet resonerar Mårten Schultz, professor i civilrätt, om risken för att Springare faktiskt skulle kunna bli av med jobbet efter sin formulering på Facebook. Schultz gör även tolkningen att Springare använder Förintelsen som metafor i sin text.

”I vanligt språkbruk talas det ibland om ’olaglighet’. Jurister är vanligtvis försiktiga med att använda ordet eftersom det är oprecist. Företeelser, till exempel uttalanden, kan vara olagliga utan att vara brottsliga. De kan innebära en avvikelse från en avtalsrättslig förpliktelse eller ett intrång i en immateriell rättighet. Och uttalanden kan ha betydelse i arbetsrättsligt hänseende”, skriver Schultz.

Men själv förefaller inte Springare vara särskilt orolig för sådana konsekvenser. Det är något han själv poängterar precis i inledningen till den långa statusuppdateringen.

”Till alla er som oroligt skrivit till mig och undrat, om de militanta vänsteraktivisterna med sin hatpropaganda och angrepp på min person, samt mina chefer som vill tillvita mig brott på löpande band, lyckats få tyst på mig. Jag kan bara säga, ingen anledning till oro”, skriver han.

En annan som reagerar är Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg. Han är bekymrad över att så få medier reagerat på Springares ordval.

Nyheter Idag har sökt Peter Springare för en kommentar på lördagskvällen, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag