Kritikstorm mot Södertälje Science Park

Leif Östling. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 1 Nov 2019 2019-11-01
E-post 840

”Ledsamt att ni bidrar till ett klimat där människor inte längre kan uttrycka sina erfarenheter fritt”, skriver en av flera upprörda användare på Södertälje Science Parks Facebooksida. Detta efter beslut om att sparka Leif Östling efter uttalanden om invandring.

Den förre detta Scania-VD:n Leif Östling lät sig intervjuas i Youtubekanalen SwebbTV och uttryckte där kritik mot invandringen. Detta orsakade sedan ett medialt drev där SVT ställde ledande frågor till Södertälje Science Park, där Östling fram till nyligen var ordförande.

Men efter den mediala uppmärksamheten och påståenden från SVT om att Östling deltagit i en ”vit makt”-miljö tvingades Östling till slut bort från rollen som ordförande.

I en statusuppdatering på Facebook skriver Södertälje Science Park att de tar avstånd från Leif Östlings uttalanden.

– Det är i mötet med andra, som tänker annorlunda, som nya idéer föds och utveckling sker. Inte genom att verka i slutna miljöer med begränsade vyer. En av Södertälje Science Parks huvuduppgifter är att vara ledare i mellanrummet mellan olika aktörer och skapa värde genom att agera brygga och nätverkare. Förutsättningen för det är kreativitet, öppenhet och bredd, säger Robert Kingfors, VD på Södertälje Science Park.

Kritikstorm i sociala medier

Till skillnad från SVT upplever många människor i sociala medier att den kritik som Östling tog upp är relevant och angelägen. Att han nu avpolleteras från Södertälje Science park väcker starka reaktioner.

”En science park med ängsligt lågt i tak. Vad har man för nytta av en sådan institution?” frågar en Facebookanvändare.

”Vad är det ni tar avstånd från? Att Leif Östling, en av Sveriges största industriledare, berättar om sina erfarenheter? Det är fullständigt rubbat att sparka honom för det”, invänder en annan.

Även på Twitter riktas kritik mot behandlingen av Leif Östling.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag