Kritikstorm mot SVT-dokumentär om Soran Ismail: ”PR-Haveri”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Onsdag 7 apr 2021 2021-04-07
E-post

Kritiken är stenhård mot SVT efter kanalens dokumentär ”Persona non grata” i två delar om komikern Soran Ismails försök att göra comeback efter att han anklagades för flera fall av våldtäkt under metoo-kampanjen. Och den hårdaste kritiken kommer från kvinnor.

Författaren Tone Schunesson kallar dokumentären för ett ”PR-Haveri om kändis som vill in i värmen” i Aftonbladet, Gunilla Brodrej skriver att ”Soran Ismails självömkan fungerar inte på publiken” i Expressen och Maria G Francke menar att ”Soran Ismail vinner inga sympatier genom att medverka i dokumentären” i Sydsvenskan.

Hårdast i sin kritik är emellertid Anna Björklund i Göteborgs-Posten. Björklund kallar Ismails försök till comeback för ”oefterlängtad” och menar att ”skyldig eller inte, det hela är ändå mest pinsamt”.

Detta för att Ismail enligt Björklund ”låter som ett värdegrundsdokument längst ner i en skrivbordslåda” som ”levererar hjärndöda snällismer precis som alltid”.

Läs även: Kvinna döms för förtal efter #metoo – hängde ut man på Facebook

På Twitter är kritiken mot programmet om möjligt ännu hårdare. Flera användare upprepar anklagelserna mot Ismail, bland annat ETC-skribenten Bilan Osman, som kallar Ismail för ”förövare”.

Ismail får emellertid även stöd på Twitter. Författaren och aktivisten Gösta Hultén, som bland annat varit med och grundat Afghanistankommittén, Guantánamogruppen och Charta 2008, menar i ett inlägg att ”de främlingsfientliga” ligger bakom ett ”hatdrev med falska anklagelser” mot Ismail.

Ismail får även stöd av journalisten Evin Rubar och Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé* i inlägg på Twitter, där de påpekar att han inte dömts i domstol.

Dokumentärens projektledare och redaktör Jorun Collin försvarar projektet med att man inte tagit ställning i skuldfrågan vad det gäller anklagelserna mot Ismail.

– Det är inte en granskning där vi ska gå till botten med vad som hände. Men vi människor är funtade så, vi vill veta vad som hände. Så det har varit jättesvårt, säger Collin till SVT.

Läs även: Metoo-uthängare avstängd från UR – tog politisk ställning mot SD i TV

Det var under metoorörelsen 2017 som flera kvinnor anklagade Soran Ismail för våldtäkter och sexuellt utnyttjande. De påstådda brotten ska ha ägt rum under perioden 2013 – 2017.

På våren 2018 meddelade kammaråklagare Debika Ray Berghog att förundersökningen mot Ismail lades ned på grund av brist på bevis i ett pressmeddelande. En del av brotten Ismail anklagades för hade också preskriberats.

– Skälet till att jag lägger ned förundersökningen är bevisproblem. Den misstänkta mannen förnekar brott och ord står mot ord. För att väcka åtal behövs mer stödbevisning än vad vi har fått fram i förundersökningen, sade Ray Berghog.

I ”Persona non grata”, som säger sig skildra ”Sorans perspektiv”, förnekar Ismail anklagelserna om våldtäkt, och säger att han tror att han har anklagats för att han haft så mycket sex.

– Fruktansvärt mycket har jag funderat på varför just jag blev anklagad. En är inte särskilt charmig kanske, men det är att jag hade sex med jättemånga människor, säger Ismail.

Ismail säger också att han främst sökte bekräftelse genom att ha sex, och att han framförallt hade sex med etniska svenskar för att få del i en svensk gemenskap.

–  Det är nog ingen slump att av dom hundratals personer som jag har haft någon sexuell relation med så är det kanske ett par som inte har varit etniska svenskar.

– Det jag ville, den gemenskap som jag har strävat hela mitt liv efter att få vara med i när jag växer upp i Knivsta. Dom som jag gick i klass med och var kär i hette Rebecka och Sara och Linda, dom heter inte Aisha.

Feministen och författaren Kajsa Ekis Ekman, som kritiserat dokumentären i ett inlägg på Instagram, säger till Veckorevyn att hon förmedlat kontakt till några av kvinnorna som anklagat Ismail för våldtäkt men att SVT inte var intresserade av deras medverkan.

– SVT var inte intresserade av att ha med dem. Jag gav ändå deras nummer till SVT och två ringde upp, men fick inte frågan om de ville vara med vad jag förstår, för det skulle inte handla om skuldfrågan, säger Kajsa Ekis Ekman till VeckoRevyn.

En av kvinnorna säger emellertid till VeckoRevyn att hon blev tillfrågad om att medverka i dokumentären, men valde att tacka nej.

– Jag ville inte medverka eftersom jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda. Och jag orkade inte ge mig in i det, det är så smutsigt, säger kvinnan till VeckoRevyn och fortsätter:

– Men främst sa jag nej för att jag tidigt kände att det här skulle handla om Sorans agenda, och inte vara kritiskt mot honom.

*Ilan Sade är även delägare och styrelseledamot i Publicism Nitek som publicerar Nyheter Idag.

Läs även: Metoo-aktivist anklagas för att ha mörkat sexövergrepp – betalade 380 000 dollar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag