Metoo-uthängare avstängd från UR – tog politisk ställning mot SD i TV

Emelie Roslund. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Lördag 8 sep 2018 2018-09-08
E-post 769

STOCKHOLM Utbildningsradion lägger ned en programserie med omedelbar verkan efter att programledaren tagit ställning mot Sverigedemokraterna i ett debattprogram. Programledaren har tidigare gjort sig känd för att ha hängt ut initialer på män som skulle ha gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp under metoo-kampanjen.

Utbildningsradion stoppar den nyinköpta programserien ”Fakta eller Feeling” då programledaren Emelie ”Ebbis” Roslund tog politisk ställning när hon gästade SVT Opinion. I programmet sade ”Ebbis” bland annat att Sverigedemokraterna inte står för allas lika värde.

Läs även: Journalist med bakgrund på P3: ”Sveriges Radio står för saker som inte han står för”

Då Sveriges Radio har ett krav på opartiskhet ledde detta till att ”Ebbis” program lades ned. Även de program i serien som redan hunnit sändas, samt websidor kopplade till programserien har tagits bort.

– Det är oerhört allvarligt om public service tar partipolitisk ställning. En programledare blir ju en förlängd röst för kanalen så det är klart att det är något vi tar på allvar, sade programmets ansvariga utgivare Elin Andersson till ”Medierna” på Sveriges Radio som uppmärksammade beslutet.

Hängde ut initialer på instagram under metoo

Under Metoo-kampanjen använde ”Ebbis”, som då arbetade som Metro-krönikör samt med TV5-programmet ”Breaking News”, sitt instagram-konto till att hänga ut olika initialer som skulle ha gjort sig skyldiga till sexövergrepp. Listan på initialer ledde till spekulationer om vilka män som kunde ha initialerna på bland annt Flashback forum. Vissa namn som motsvarade initialerna kom därefter att hängas ut under metoo-kampanjen, medan andra initialer inte motsvarade någon metoo-uthängning.

Läs även: ”Många biter på naglarna”: Fler mediamän på väg att pekas ut i #metoo-kampanjen

– De här männen behöver få se vad som kan hända när de gör såhär. Det är fan inte okej och de förtjänar en häxjakt, sade ”Ebbis” till P5.

Pressombudsmannen höll inte med om det, utan fällde sex tidningar för publiceringar i samband med metoo.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag