Kritiskt terrorhot: Storbritannien beordrar ut militär på gatorna

  • Onsdag 24 maj 2017 2017-05-24
E-post 506

LONDON Det råder ett kritiskt terrorhot i Storbritannien och premiärminister Theresa May har beslutat att höja landets terrorberedskap. 5000 beväpnade soldater har placerats ut på gator över hela landet och armén har även tagit över polisens uppgifter gällande bevakningen av samhällskritiska institutioner som Buckingham Palace, Downing street 10 och parlamentet. 

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att hålla ännu ett COBRA möte (Cabinet Office Briefing Room) under onsdagsmorgonen samtidigt som hon har höjt landets krisberedskap från betydande till kritisk, den högsta möjliga nivån. Det meddelar den engelska tidningen The Sun. Det innebär att tungt beväpnad militär nu bistår den brittiska polisen med att upprätthålla landets säkerhet. 5000 soldater har posterats ut på gatorna.

Theresa May förklarade beslutet i ett tal till allmänheten där hon sade att understödet från armén anses nödvändigt då säkerhetstjänstens och polisens resurser behövs för att utreda huruvida attentatsmannen från måndagens attack i Manchester, Salmon Abedi, har agerat ensam eller om han är en del i en större terrorcell.

– Arbetet som skett under dagen har avslöjat att det med största sannolikhet finns en större grupp individer som är länkade till attacken och det kan vi inte ignorera, sade May i sitt tal.

I morse bekräftade också inrikesminister Amber Rudd att 22-åringen var tidigare känd av landets säkerhetstjänst och att han med stor sannolikhet inte agerat på egen hand.

Soldaterna kommer att posteras ut som en del i ”Operation Temperer”, vilket enligt premiärminister May innebär att de kommer att vara synliga på stora evenemang såsom fotbollsmatcher och konserter. De kommer även att ansvara för bevakningen av samhällskritiska institutioner som det kungliga slottet, premiärministerns bostad på Downing Street samt parlamentet i Westminster.

– Jag vill inte att allmänheten skall oroa sig i onödan. Vi har levt under ett allvarligt terrorhot i det här landet i många år och de operativa åtgärderna som nu vidtas är proportionerliga och kloka för att möta hotet som våra säkerhetsexperter bedömer att vi befinner oss under. Jag ber er alla att vara vaksamma och hjälpa polisen med deras viktiga arbete, tillade Theresa May.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag