Krokom kan få nyanlända av Sölvesborg: ”Mer än välkomna att kontakta oss”

Louise Erixon (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 okt 2019 2019-10-30
E-post 10885

KROKOM/SÖLVESBORG I Krokoms kommun i Jämtland är man frustrerade över att man inte ”får” ta emot fler nyanlända. ”Kompetensförsörjning”, ”tillväxtfaktor” och ”resurser” är argumenten. Nu kan Nyheter Idag ha funnit en lösning. I Sölvesborg kan kommunalrådet Louise Erixon (SD) tänka sig att bistå Krokom med nyanlända.

På tisdagen uttryckte både politiker och tjänstemän i Krokoms kommun frustration över att man inte ”får” ta emot fler nyanlända migranter till kommunen än de man får tilldelade.

– I Krokoms kommun tycker vi att det är en tillväxtfaktor och att det handlar om kompetensförsörjning, sade integrationschefen Elisabeth Wickzell till TV4 Nyheterna.

Krokoms kommun styrs av en koalition mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna.

Enligt TV4, som var först att rapportera om saken, anser Krokom att det behövs en förändring av bosättningslagen.

– Nästa år är vi tvungna att ta emot tio, men vi får inte ta emot fler. Och vi skulle kanske vilja ta emot 50, eller vi har ju till och med visat att det går jättebra med 100 och 150. Men då får vi inte det och det tycker vi är dumt, sade integrationschefen Elisabeth Wickzell till TV4.

Enligt uppgift till TV4 anser Krokoms kommun att de nyanlända är ”helt avgörande” för både ”företagslivet” och ”vård och omsorg” – för att ”få kommunen att rulla och växa”.

Moderata kommunalrådet Björn Hammarberg hörs i inslaget.

– Här i Krokoms kommun ser vi de här personerna som resurser, och då vill vi integrera dem och få till en tillväxt i vårt samhälle.

Sölvesborg till räddningen?

Nu kan Krokom få hjälp – från lite oväntat håll – med att fylla på med ”resurser”.

En kommun som har gjort en annorlunda analys av mottagandet av nyanlända är Sölvesborg i Blekinge. Kommunen – som styrs av KD-M-SD-SoL (lokalt parti) –  har tidigare meddelat att man kommer att utmana bosättningslagen och att man anser att mottagandet av asylmigranter är statens ansvar.

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) har tidigare erbjudit S-styrda kommunen Sandviken, som blev ökänd för den så kallade Sandvikenrapporten, att ta emot de nyanlända som placeras i Sölvesborg.

– Det hänger ihop med vårt program. Vi har sagt att vi ska placera de vi tvingas ta emot i andra kommuner. Jag tycker att man ska respektera det kommunala självstyret. Om en kommun, exempelvis Sandviken, säger att: ”Det här tjänar vi på socialt, ekonomiskt, till och med en halv miljard”. Då måste vi respektera den uppfattningen, sade Erixon till Nyheter Idag i en tidigare intervju.

Nästa år ska enligt statens anvisningar 16 asylmigranter kommunplaceras i Sölvesborg. Och när Nyheter Idag frågar Louise Erixon är hon öppen för samtal om att låta Sölvesborgs nyanlända bli ”kompetensförsörjning” i Krokom.

”Vi har inte ännu hunnit ta fullmäktigebeslutet kring den generella hållningen om att våra tilldelade migranter ska placeras i andra kommuner, utan det kommer ske någon gång under nästa år. Men frågar du mig tycker jag att detta är klart intressant”, skriver Erixon till Nyheter Idag.

”Krokom är mer än välkomna att kontakta oss för att diskutera frågan”, skriver hon.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag