Krokoms kommun vill ha FLER nyanlända: ”Kompetensförsörjning”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 29 okt 2019 2019-10-29
E-post 1072

SVERIGE 28 av landets kommuner vill ta emot fler nyanlända migranter, enligt TV4 Nyheterna. En av kommunerna är Krokoms kommun i Jämtland. – I Krokoms kommun tycker vi att det är en tillväxtfaktor och att det handlar om kompetensförsörjning, säger Krokoms integrationschef Elisabeth Wickzell.

I en enkät som TV4 Nyheterna låtit göra, och som 166 kommuner har besvarat, säger 28 kommuner att de vill ta emot fler nyanlända än de måste ta emot enligt bosättningslagen. Kommunerna ligger företrädelsevis i glesbygd och/eller i Norrland.

Jämtländska Krokom är en av de kommunerna.

– Det finns en massa företag här, det finns äldreboenden, de behöver arbetskraft. Hittills har det visat sig att 60 procent av de nyanlända har jobb eller är i reguljära studier efter etableringen. De betalar ju skatt, det innebär att det är bra för kommunen, säger Krokoms integrationschef Elisabeth Wickzell som intervjuas av TV4:s rutinerade reporter Marcus Noterius.

Hur många av de nyanlända som har jobb som inte är subventionerade framgår inte. Enligt tidigare nationella siffror är det en av tjugo nyanlända som har en ej subventionerad, ”riktig”, anställning efter den tvååriga etableringsperioden.

Enligt TV4 vill Krokoms kommun nu ändra lagen så att man kan ta emot fler än man tilldelas. Enligt uppgift till TV4 anser Krokoms kommun att de nyanlända är ”helt avgörande” för både ”företagslivet” och ”vård och omsorg” – för att ”få kommunen att rulla och växa”.

– Nästa år är vi tvungna att ta emot tio, men vi får inte ta emot fler. Och vi skulle kanske vilja ta emot 50, eller vi har ju till och med visat att det går jättebra med 100 och 150. Men då får vi inte det och det tycker vi är dumt, säger Wickzell.

Nyheter Idag har sökt Elisabeth Wickzell men enligt hennes telefonsvarare är hon ledig och ska på semester.

Moderata kommunalrådet Björn Hammarberg hörs i TV4:s inslag. Han bekräftar för TV4:s Noterius att nyanlända är viktiga för Krokom och säger att det är ”kapabla personer”.

– Här i Krokoms kommun ser vi de här personerna som resurser, och då vill vi integrera dem och få till en tillväxt i vårt samhälle.

Även om de nyanlända är ”resurser” erkänner Hammarberg att han vill att andra kommuner som inte tar emot de nyanlända i stället ska betala Krokom.

– De som gör jobbet ska också få ersättningen.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag