Krönikör om Buschs klänning: ”Tydligt sexualiserande”

Talande klädval? Foto: SVT Play
  • Onsdag 5 maj 2021 2021-05-05
E-post 1435

SVERIGE KD-ledaren Ebba Busch hade på sig en vit klänning till söndagens partiledardebatt i SVT – ett talande klädval enligt Borås Tidnings krönikör Boel Ulfsdotter, som bland annat kallar klänningen ”tydligt sexualiserande”. Nu får krönikan hård kritik, men försvaras av chefredaktören.

I sin text skriver Boel Ulfsdotter att Ebba Busch såg ut att vara klädd till fest snarare än till en tv-sänd debatt.

”Detta är inte heller någon progressiv kvinnlig politiker utan en partiföreträdare som valt att använda sin ställning för att proklamera den moderna kvinnans reträtt”, skriver Ulfsdotter.

”Hennes åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande istället för att ge bilden av en intellektuell kvinna. Den representerar därmed ett passivt kvinnoideal som sätter det lilla livet före det stora, vilket passar väl in med högerns dröm om kvinnor som verkar i hemmet istället för på arbetsplatsen.”

På sociala medier har många, inklusive Buschs meningsmotståndare, reagerat på att en kvinnlig partiledares klädval recenseras på detta sätt.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) kallar det kvinnohat.

 

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), som även är språkrör för sitt parti, stämmer in i kritiken.

 

En vidrig text, menar riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S).

 

Johan Ingerö, policyansvarig på KD:s partiledarstab, konstaterar att det inte är första gången som Buschs utseende kommenteras.

 

Även Ebba Busch själv har bemött krönikan i ett inlägg på Instagram. ”Jag beskrivs på ett sätt som gör mig obekväm och illa till mods”, skriver hon.

”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver. Hur ska då en intellektuell kvinna se ut? Min bestämda åsikt är att hon ska få se ut precis hur hon vill.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Ebba Busch (@buschebba)

 

I en artikel i Borås Tidning försvarar chefredaktören Stefan Eklund beslutet att publicera krönikan, samtidigt som han förstår att den ”kan uppfattas som provocerande och väcka starka känslor”.

– Det är naivt att tro att inte politiker väljer sina kläder med tanke på vilken signalverkan de ger. Kanske är det något som borde diskuteras oftare, säger Eklund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag