Kvinna fick föda barn i taxi

Ett bra ställe att föda barn på? Bild: Flickr
  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post 315

OVANÅKER Ett par på väg till BB i Hudiksvall via taxi under förra måndagen fick resan snabbt avbruten när de fick genomgå förlossningen i taxin. Den lokala förlossningsavdelningen la ner för flera år sen och nu måste alla invånarna färdas minst en timme för att föda.

Under förra måndagen färdades ett par i Ovanåkers kommun via taxi till BB i Hudiksvall för att föda ett barn. Innan paret hann fram började kvinnan få värkar och taxichauffören fick hjälpa till med förlossningen i bilen, det uppger Expressen.

52-åriga Kerstin Berglund är taxichaufför och skulle köra paret från Ovanåkers kommun till BB i Hudiksvall. Den gravida kvinnan satt på huk i baksätet och efter knappt 100 meter in i färden påbörjades förlossningen. Kerstin Berglund stannade då bilen och gick bak för att hjälpa till med förlossningen.

Enligt Berglund gick själva förlossningen väldigt snabbt till och efter endast några krystningar var barnet ute, endast tre minuter efter att taxin hade stannat för att plocka upp paret.

Berglund hjälpte senare till med att ta hand om den nyfödda flickan. Hon gjorde rent munnen på barnet, undersökte navelsträngen och lindande in henne i en filt. Berglund ringde senare 112.

Först efter att ambulansen åkt vidare med paret tog Berglund in vad som precis hade hänt.

– Då skakade jag i hela kroppen, då släppte allting och jag kunde knappt köra bilen direkt efteråt. Det var otroligt att vara med om, men jag var ju inte beredd på det, säger Berglund till Helahälsingland.

För flera år sedan stängdes förlossningskliniken på Bollnäs sjukhus ner, bollbäsborna måste åka till Hudiksvall eller Gävle för att föda. En resa som tar ungefär en timme.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag