Kvinna försökte resa in i EU – med Khavaris handlingar

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 22 maj 2020 2020-05-22
E-post 4274

IRAN/TURKIET Journalisten Ludde Hellberg avslöjar i en granskning för Kvartal att en kvinna har använt asylaktivisten Fatemeh Khavaris pass och uppehållstillståndskort i ett försök att ta sig in i EU. Enligt Khavari blev handlingarna stulna – men en poliskälla säger till Kvartal att det sannolikt gick till på ett annat sätt.

Den 28 januari mejlade det svenska konsulatet i Istanbul svensk gränspolis om att en kvinna, troligen från Afghanistan, försökt flyga från Turkiet till Barcelona med någon annans afghanska pass och svenska uppehållstillståndskort.

Det visade sig att resehandlingarna tillhörde den kända asylaktivisten Fatemeh Khavari – något som Khavari själv bekräftar för Kvartal.

Khavari berättar att hennes handlingar stals när hon var på besök i sitt tidigare hemland Iran i vintras. Hon anmälde saken till den iranska polisen och åtta eller nio dagar senare återfick hon både passet och uppehållstillståndskortet, som hon sedan kunde använda för att resa tillbaka till Sverige.

De turkiska myndigheterna ska ha skickat handlingarna till myndigheterna i Iran som sedan överlämnade dem till Khavari. Men det är oklart hur turkarna visste att handlingarna skulle skickas till just Iran.

– Jag vet faktiskt inte hur det funkar. Jag har ingen aning. När polisen i Iran sa till mig att de hade mina id-handlingar, så blev jag själv väldigt, väldigt förvånad, säger Khavari till Kvartal.

Hon uppger att hon efter stölden mejlade den svenska ambassaden i Teheran om att få ett nytt uppehållstillståndskort och att spärra det gamla. Kvartal ber om kopior på mejlen och Khavari återkommer senare på sms:

”Ursäkta för sent svar. Det här är min kommentar och jag har inget mer att tillägga i ärendet: Jag blev av med mina id-handlingar och gjorde en polisanmälan. Vad som hände och hur det gick till vet jag ej.”

En anonym poliskälla säger till Kvartal att det är mer sannolikt att Khavari har lånat ut eller sålt sina handlingar till kvinnan, som sedan stoppades i Turkiet och då fick återvända och lämna tillbaka handlingarna. Om de turkiska myndigheterna hade beslagtagit handlingarna skulle de ha spärrat dem och gjort en grundlig utredning, uppger källan.

Fatemeh Khavari förnekar att det skedde på det viset. Nyheter Idag har försökt komma i kontakt med henne under fredagen men utan framgång.

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali är en av de som har kommenterat Kvartals granskning på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag