Kvinna försökte strypa sjuårig dotter – trodde hon var en djävul

Montage. Foto: Sundsvalls tingsrätt
Montage. Foto: Sundsvalls tingsrätt
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 314

SUNDSVALL En 30-årig kvinna i Sundsvall döms idag till rättspsykiatrisk vård sedan hon i ett psykotiskt tillstånd försökt strypa sin egen sjuåriga dotter. Mordförsöket avbröts av en annan kvinna som ingrep och räddade livet på flickan.

Det är natten mellan den 26 och 27 augusti i år som den sjuåriga flickan, som ligger och sover bredvid sin mamma i vardagsrummet i lägenheten i Sundsvall, vaknar av att mamman är uppe och rör sig i rummet. Flickan ställer sig upp och tittar på sin mamma.

– Vad gör du? undrar flickan.

Mamman vänder sig då mot sin dotter, börjar skrika på arabiska, ett språk som flickan inte förstår, och tar därefter struptag om flickans hals. Flickan kämpar för sitt liv för att komma loss, hon hamnar på mage på golvet med sin mamma över sig.

Sjuåringen lyckas skrika och tillkalla hjälp från en annan 44-årig kvinna som bor inneboende hos henne och mamman. 44-åringen kommer in i rummet och undrar vad som står på.

– Vad gör du? Det är din egen dotter! utbrister hon.

Därefter bänder hon loss den 30-åriga kvinnans händer från dottern och tillsammans flyr hon och sjuåringen ut ur lägenheten. Flickan har svårt att andas och är nära att kräkas.

Trodde dottern var en djävul

I polisförhör och under rättegången lämnar den 30-åriga mamman ett minst sagt förvirrat intryck.

Enligt mammans version av natten har hon gått ur sängen för att gå på toaletten när Satan plötsligt hoppat på henne. Vidare ska en man och en kvinna ha skrikit åt henne på ett främmande språk och mannen våldtagit henne. Mannen och kvinnan bor hos henne, men bara hon kan se dem, förklarar hon.

I polisförhör erkänner hon att hon tagit struptag på flickan, men att det berodde på att onda andar attackerade henne. Dottern påstår hon var en ”svart hund” och en djävul.

– Om jag inte tog livet av henne nu så skulle hon ta livet av mig, säger hon till poliserna.

Under rättegången nekar hon emellertid till att hon minns något av struptaget och att den 44-åriga kvinnan kom in i rummet. Istället ska hon enligt sin egen minnesbild ha stått vid vattnet och läst Koranen.

Led av vanföreställningar

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande led den 30-åriga kvinnan vid tiden för attacken på dottern av en psykossjukdom med vanföreställningar om förföljelse och hot.

Vidare konstateras att hon har en allvarlig psykisk störning och att det finns risk för att hon återfaller i brottslighet.

Domstolen dömer henne därför för mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den 30-åriga kvinnan är medborgare i Somalia.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag