Kvinna gruppvåldtogs efter förnedringsparad – kvinnor attackerar misstänkt gärningsmans hem

Kvinnor från det utsatta Kuki-folket i traditionella dräkter. Bild: Calista C Simte/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 25 jul 2023 2023-07-25
E-post

Indien skakas av en händelse i delstaten Manipur, där tre kristna kvinnor förnedrades och utsattes för sexuella övergrepp av en hinduisk pöbel. Händelsen har fördömts av Indiens premiärminister Narenda Modi, och på fredagen gick en stor grupp kvinnor till angrepp mot en av de misstänkta gärningsmännens hem, som vandaliserades och sattes i brand.

I början av maj i år filmades två kvinnor när de nakna och omgivna av en pöbel som utsatte dem för misshandel och sexuella övergrepp tvingades marschera till ett fält där den ena kvinnan gruppvåldtogs, rapporterar Metro UK.

Även en tredje kvinna tros ha utsatts för övergrepp vid tillfället. Kvinnorna tillhörde den kristna Kuki-minoriteten, och förövarna var hinduer, Indiens majoritetsrelgion. Fyra personer har gripits som misstänkta för händelsen.

Det hela hade föregåtts av religiöst motiverat våld mellan grupperna i delstaten Manipur i Östra Indien, vid gränsen till Burma, som orsakat minst 130 dödsoffer under sommaren. Omkring 60 000 personer har flytt från sina hem.

En av offren uppger att lokal polis var med under attacken.

– Polisen var där med mobben som attackerade vår by. Polisen plockade upp oss nära vårt hem, tog oss en bit från byn och lämnade oss på vägen med mobben, säger hon.

Enligt polisen ska våldet ha utlösts av falska rykten om att medlemmar från Kuki-folket våldtagit och mördat en kvinna från majoritetsfolket Meitei.

Filmen har väckt vrede bland kvinnor i området, och på fredagen gick en stor grupp kvinnor till attack mot en av de misstänkta männens hem.

– Lokala kvinnor kastade sten och brände delar av ett hus som tillhör en av de anklagade i en by. Vi ber kvinnorna protestera fredligt då det är intensiv oro. Vi förstår deras vrede, säger Hemant Pandey från den lokala polisen.

Indiens premiärminister Narenda Modi har tidigare kritiserats för att ha hållit tyst om den pågående konflikten. På torsdagen bröt han tystnaden, och sade till det nationella parlamentet att ”hela landet har skämts ut” av händelsen.

– Jag vill försäkra nationen att ingen skyldig kommer komma undan. Vi kommer handla i enighet med lagen. Det som hände med Manipurs döttrar kommer inte förlåtas, säger Modi.

Läs även: Här hyllas de frisläppta våldtäktsmännen – våldtog och mördade kvinnor och barn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag