Kvinna död efter knivdåd i Visby – Uppgifter: Misstänkt knivman kopplas till NMR

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 6 jul 2022 2022-07-06
E-post 113

Strax innan klockan två på onsdagen knivhöggs en kvinna i Visby mitt under politikerveckan. Senare på kvällen kunde polisen berätta att kvinnan – som är i 6o-årsåldern – har avlidit. En 33-årig man är anhållen för mordet och enligt uppgifter till flera medier är den misstänkte gärningsmannen en nazist med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen och den nazistiska sajten Nordfront.

Knivhuggningen skedde vid Donners Plats i centrala Visby. I närheten av platsen var tanken att Annie Lööf skulle hålla en pressträff på onsdagseftermiddagen.

– Det som har hänt är att vi klockan 13.50 fick samtal om att en kvinna stickskadats vid Donners Plats i Visby, sade polisens presstalesperson Per Fahlström till Nyheter Idag kort efter dådet.

Senare på kvällen kunde polisen meddela att kvinnan i 60-årsåldern har avlidit och att hennes anhöriga har underrättats.

Uppgifter: Nazistisk gärningsman

Kort efter dådet kunde en misstänkt gärningsman gripas på platsen. Mannen är 33 år gammal och är anhållen av åklagare på sannolika skäl misstänkt för mord, meddelar polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet, Expressen och SVT är den misstänkte gärningsmannen en nazist som bland annat deltagit i flera av NMR:s demonstrationer och varit en återkommande skribent på den nazistiska sajten Nordfront. Han ska även ha deltagit i Nordfronts radiosändningar och spridit antisemitiska, förintelseförnekande konspirationsteorier på sociala medier.

Polisens säger under en pressträff på onsdagskvällen att det är för tidigt att kommentera uppgifterna om mannens nazistkopplingar. Om det finns något politisk motiv bakom attacken är inte klarlagt.

– Men det som har framkommit i utredningen hittills ger inga tecken på det, säger polisområdeschefen Fredrik Persson enligt Aftonbladet.

Den misstänkte gärningsmannen är sedan tidigare ostraffad, skriver Expressen. Enligt tidningen har polisen dragit slutsatsen att han lider av psykisk ohälsa.

Texten har uppdaterats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag