Kvinna mördad i knivattack i Sydney – gärningsman skrek: ”Allahu akbar”

Bild: Flickr
  • Tisdag 13 aug 2019 2019-08-13
E-post 517

SYDNEY En kvinna är död efter att en man gått till attack med kniv i Sydney i Australien på tisdagseftermiddagen lokal tid.

Sydney Morning Herald rapporterar att en kvinna har dött och en annan förts till sjukhus efter att en man gått till attack med kniv i Sydneys affärsdistrikt. Den misstänkte övermannades av allmänheten och kunde sedan gripas av polisen.

Den kvinna som har förts till sjukhus blev knivhuggen i ryggen men hennes tillstånd uppges vara stabilt.

Polisens teori är att mannen försökte skada fler personer men misslyckades. En utredning kring händelsen är påbörjad och det är ännu oklart vad gärningsmannen hade för motiv till attacken.

Kameramannen Paul Walker bevittnade händelsen och uppger för Sydney Morning Herald att förövaren skrek ”Allahu akbar” – något som också går att uppfatta på Walkers inspelning (se nedan).

Premiärminister Scott Morrison har kommenterat händelsen på Twitter och berömmer de som valde att ingripa och övermanna förövaren.

Sydney Morning Herald erfar att den misstänkte har en historia av mental ohälsa vilket polisen kände till. Han ska även ha känt den kvinna som han misstänks ha bragt om livet, men inte den kvinna som ligger skadad på sjukhus.

På tisdagskvällen lokal tid uppgav Mick Fuller vid New South Wales-polisen att den misstänkte 21-åringen agerade ensam och att händelsen i nuläget inte klassas som ett terrordåd. Däremot har man uppgifter som tyder på att mannen har ”ideologier relaterade till terrorism”.

Mick Fuller sade även att förövaren kunde ha gjort betydligt mer skada om han inte hade övermannats av allmänheten. Det vapen som mannen använde beskrivs som en ”stor slaktarkniv”.

Sydney Morning Herald rapporterar vidare att mordoffret var en 21-årig kvinna som den misstänkte ska ha huggit ett flertal gånger i en lägenhet. Den skadade kvinnan, 41 år gammal, ska ha blivit ”slumpmässigt” överfallen vid ett hotell i närheten.

Texten kan uppdateras.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag