Kvinna tvingades av bussen: ”Du visar alldeles för mycket”

Foto: Peter Kroon Creative Commons/Skånetrafiken
  • Lördag 27 jul 2019 2019-07-27
E-post 198

MALMÖ Busschauffören kastade av Amanda Hansson, 19 år, när hon skulle åka buss med Skånetrafiken i Malmö, något som Sydsvenskan var först att berätta om. Orsaken – att han tyckte att hon hade för lite kläder på sig. Amanda Hansson, som var klädd i topp och shorts sågar Skånetrafiken i ett inlägg på Facebook. ”Jag har ALDRIG i hela mitt liv känt mig såhär förnedrad någonsin, och att det ska ske i offentlig miljö på en buss gjorde mig vansinnig”, skriver hon.

Amanda Hansson skriver i sitt inlägg att hon i det varma vädret (27 grader) hade ”kläder efter väder” – ett par shorts och en topp. Men när hon scannat sin biljett får hon vara med om en något bisarr upplevelse när busschauffören hejdar henne.

”Han säger ”kan jag få prata med dig?”, skriver Hansson som i det läget blir väldigt frågande.

”Då säger han ”du kan inte gå klädd så på våra bussar” och jag bara ”vad snackar du om?” Varpå han svarar ”du får klä på dig, du visar alldeles för mycket” (redan här KOKAR jag av ilska)” skriver Hansson.

Enligt Amanda Hansson fortsatte busschauffören med att berätta om någon ”policy” som Skånetrafiken har. Men någon sådan policy finns inte enligt Mark Fenzel på Skånetrafikens verksamhetsjour.

Hon ville stanna kvar i ren protest men valde till slut att gå av.

”Jag ifrågasätter vad det är för ”jävla sexistiskt skit” och går ifrån. Jag har ALDRIG i hela mitt liv känt mig såhär förnedrad någonsin, och att det ska ske i offentlig miljö på en buss gjorde mig vansinnig”, skriver hon.

Amanda Hansson tycker att det är viktigt att sätta ned foten då det har hänt liknande saker förut. Därför vill hon ha en offentlig ursäkt från Skånetrafiken.

– Jag vet att liknande saker har hänt förut. Män måste sluta bestämma över kvinnor och berätta för dem hur de ska klä sig. Jag orkar inte skita i sådana här saker längre, säger hon till Expressen.

Carl Johan Sonesson (M), regionråd för Region Skåne, av vilken Skånetrafiken är en del, skriver på Facebook om händelsen. Han skriver att man just nu följer upp och utreder vad som hänt.

”Just nu kan jag bara säga att är det sant vad som står i tidningen är det mycket allvarligt”, skriver han.

Läs hela Amanda Hanssons inlägg här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag