Kvinnan tige i församlingen – i alla fall i Norge

  • Måndag 11 aug 2014 2014-08-11
E-post 0

NORGE Kvinnor och män är skapta för olika saker. Därför ska kvinnor inte få längre rösta i lärofrågor i den norska lutherska lekmannamissionen. – Vi har stöd i bibeln, säger ansvarig.

I Norge har den lutherska lekmannamissionen – en kristen missionsorganisation – beslutat att kvinnor inte längre ska få rösta om organisationens olika frågor, rapporterar NRK.

– Kvinnor och män är skapta för att ha olika funktioner, det står i Bibeln att kvinnan inte ska ha ansvar för lärofrågor, säger organisationens bibelskolerektor Per Bergene Holm till den norska Tv-kanalen.

Missionsorganisationen har en bibelskola i Stokke och många medlemmar i Vestfold. Organisationen har alltid stått för en konservativ bibeltolkning men kvinnor har hittills haft rösträtt på samma villkor som männen. För mer än 50 år, kvinnor i organisationen hade rösträtt på samma villkor som män. Men nu är det alltså slut på det. Och det finns stöd för beslutet i Bibeln, menar Per Bergene Holm.

– Bibeln säger att en kvinna inte får vara herre över sin make, men det har kunnat tolkas på olika sätt.  Egentligen är det ingen stor sak för oss men nu har vi kommit fram till att kvinnor inte längre ska ha rösträtt i frågor som rör vår lära, säger han till Aftenposten.

Tolkningen grundar man på ett av Paulusbreven i nya testamentet, Paulus första brev till Timoteus, där Paulus klargör att kvinnan ska vara underdånig mannen och att hon ska hålla sig tyst och stilla.

Hånas på Twitter

Men även om det inte är någon stor sak för bibelskolans rektor att kvinnor nu fråntas sin rösträtt har beslutet väckt vrede och frustration i Norge.

Skulle datoen vært 1914 eller 1814? frågar sig twittraren Ina Rolland.

Andra är ännu hårdare i sin bedömning.

– Når religiøse grupper ikke utvikler seg i henhold til samfunnet kan man snakke om at det er utdatert. Dette er fundamentalisme, skriver Mari Lomsdalen.

Aud Valborg Tønnessen, professor vid teologiska fakulteten vid universitetet i Oslo, säger till Aftenposten att liknande attityder tillhör ovanligheterna inom den norska kristenheten och att förslaget är sekteristiskt.

– Jag uppfattar det inte alls som representativt för norska kristna grupper, mer som en markering, säger hon och menar att synsättet är förlegat.

– Det är inte många som står för det här synsättet idag. Det var viktigt i samband med diskussionen om kvinnliga präster en gång i tiden, då utgjorde just den här bibelversen en viktig del av kvinnoprästmotståndarnas argumentation. Sedan dess har man börjat omtolka Paulusbreven, säger hon.

Jämförs med islamister

På sociala medier har många nu börjat jämföra den kristna organisationen med extrema islamistiska grupper. Det tycker Per Bergene Holm är en obefogad beskyllning.

– Det är orättvist att jämföra oss med islamistiska fundamentalistiska organisationer, som många gör på Facebook. Vi avvisar våld. Folk ska veta att de kan vara säkra hos oss. Det finns också ett högt tak för diskussion och utbyte säger Berg Holm.

Däremot har han förståelse för att utomstående kan uppleva förslaget som ett steg bakåt i tiden.

– Vi förstår av att det kan verka bakåtsträvande, utifrån den moderna samhällsutvecklingen, säger han och tillägger att han inte vill att kvinnorna i organisationen ska känna sig diskriminerade utan är välkomna att tala i andra frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag