Kvinnlig fackpamp avgår – anklagas för sextrakasserier

Lizette Risgaard. Bild: Leif Jørgensen CC BY-SA 4.0
  • Söndag 30 apr 2023 2023-04-30
E-post

Facktoppen Lizette Risgaard avgår från sin roll som ordförande för Fackförbundens huvudorganisation, Danmarks största fackliga organisation. Detta efter att ha anklagats för sexuella trakasserier mot unga män, rapporterar DR.

Risgaard meddelar sitt beslut i ett inlägg på Facebook, vilket hon beskriver som ett av de svåraste beslut hon någonsin tagit.

”För mig har det också alltid varit avgörande att fackföreningsrörelsen och vår kamp ligger i framkant. Men nu kan jag konstatera att informationen som sprids från flera håll står i vägen för den kampen”, skriver Risgaard.

Det var på torsdagen som flera unga män under anonymitet berättade för tidningarna Berlingske och Ekstra Bladet om sexuella trakasserier från Risgaard.

Fackordföranden har själv förklarat att det hela rört sig om beröring och för närgången dans.

”Jag har bett om ursäkt och gett en uppriktig ursäkt till alla som kände att deras personliga gränser överskridits”, skriver hon på Facebook.

Samtidigt uppmanar hon allmänheten att inte döma för snabbt baserat på tidningsartiklar, rykten och den allmänna opinionen på sociala medier.

Läs även: Sparkad chef stämmer Google – anklagar kvinnlig boss för sextrakasserier

Läs även: Antastades av sexbarnsmamma – ville att hon skulle dömas som en man

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag