Sparkad chef stämmer Google – anklagar kvinnlig boss för sextrakasserier

Tiffany Miller och Googles kontor på Manhattan. Foto: Google
  • Söndag 29 jan 2023 2023-01-29
E-post

Den forne Google-chefen Ryan Olohan, 48, påstår att han fick kicken från nätjätten efter att ha nobbat toppchefen Tiffany Millers närmanden en blöt utekväll. Nu väljer Olohan att stämma sin före detta arbetsgivare, rapporterar New York Post.

Det var under en företagsmiddag vid en restaurang på Manhattan i december 2019 som händelsen ska ha utspelat sig.

Enligt Olohans stämningsansökan tafsade en berusad Miller på honom medan hon uppgav att hon – som är av asiatisk härkomst – visste att han gillade asiatiska kvinnor. Vidare ska Miller ha känt på Olohans magmuskler, gett honom komplimanger för hans fysik sagt att hans äktenskap saknade ”krydda”.

Läs även: Hade sex med sex kollegor – fem får sparken efter polisernas sexorgie

Kort innan händelsen hade Olohan befordrats till en ny roll som verkställande direktör för mat, drycker och restauranger på företaget. I och med den rollen hade han blivit del av ett team med kontor på Manhattan. I samma team ingick Tiffany Miller.

”Tiffany är Tiffany”

Olohan, som är far till sju, säger enligt stämningsansökan att han till en början kände sig obekväm med att ta upp incidenten eftersom flera av hans kollegor var berusade den kvällen. Hans medarbetare ska dessutom ha förklarat den kvinnliga chefens beteende med att ”Tiffany är Tiffany”.

Trots det säger sjubarnsfadern att han slutligen anmälde händelsen till företagets HR-avdelning veckan därpå.

Men klagomålet ledde ingenstans och enligt stämningsansökan ska en representant för HR-avdelningen öppet ha erkänt att om rollerna hade varit de motsatta – att en kvinna anklagade en vit man för sexuellt ofredande – skulle klagomålet ”säkerligen” ha gått vidare.

Hämnden: anmäldes för ”mikroaggressioner”

Efter att ha lämnat in klagomålet uppger Olohan att Tiffany Miller ska ha hämnats genom att kritisera honom och anmäla honom till HR-avdelningen för ”mikroaggressioner”. Exakt vad dessa mikroaggressioner bestod av framgår inte av stämningsansökan, uppger New York Post.

Vedergällningen ska därefter ha fortsatt vid en tillställning anordnad av Google i december 2021 där Miller uppges ha tillrättavisat Olahan i ett berusat tillstånd och på grund av sitt beteende blivit ombedd att flytta till andra änden av bordet.

Miller bad i efterhand om ursäkt för händelsen. Men enligt stämningsansökan slutade inte trakasserierna där.

Vid ett företagsevent på en karaokebar i april 2022 uppges Miller ännu en gång ha skällt ut Olahan och hånat honom genom att upprepa att han föredrar asiatiska framför vita kvinnor. Miller ska ha gjort detta med vetskapen om att Olahans fru är asiatisk.

”För många vita män”

Under tiden uppger Olahan att han sattes under större press från sin överordnade och fick höra att det ”uppenbarligen” var ”för många vita män” i hans ledningsgrupp. I juli ska han sedan ha uppmanats att sparka en manlig anställd för att ge plats åt en kvinna i teamet, enligt stämningsansökan.

Månaden därpå sparkades Olahan från Google efter 16 års anställning på företaget. Anledningen var att han inte varit tillräckligt ”inkluderande”.

På frågan varför han inte var tillräckligt inkluderande ska Olahan ha fått som svar att han bland annat hade favoriserat högpresterande anställda och att han hade kommenterat anställdas gångtakt.

I Olahans stämningsansökan står både företaget Google och toppchefen Tiffany Miller som tilltalade. Han anklagar dem för bland annat diskriminering och för att ha bidragit till en fientlig arbetsmiljö.

En talesman för Tiffany Miller förnekar anklagelserna mot hans klient i en kommentar till New York Post.

– Den här stämningsansökan är en fiktiv redogörelse för händelser som är fylld med flera falsarier och har fabricerats av en missnöjd före detta anställd, säger han och fortsätter:

– Ms. Miller gjorde aldrig några ”närmanden” mot Olohan, vilket vittnen kan styrka.

Läs även: Google stäms för diskriminering av konservativa, män, vita och asiater

Läs även: Sparkade ingenjören James Damore i debattartikel: ”Google har blivit en sekt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag