Kvinnlig personal har sex med flyktingbarn på HVB-hem: Har sex ”kväll, natt och morgon”

Foto: Faksimil/Sasin Tipchai
Foto: Faksimil/Sasin Tipchai
  • Fredag 20 okt 2017 2017-10-20
E-post

SVERIGE Ett flertal kvinnor som jobbar med ensamkommande flyktingbarn på HVB-hem har de senaste två åren anmälts för att de ha haft sexuella relationer med de ungdomar de jobbar med. Det visar en genomgång av de anmälda ärendena som Nyheter Idag har gjort.

Ett av de grövre fallen uppdagades i Skövde i augusti i år. En kvinna som jobbat natt på ett HVB-hem för flyktingbarn passade enligt anmälan på att ha sex med flera av ungdomarna på boendet under sina arbetspass. Enligt ett av flyktingbarnen hände detta ”kväll, natt och morgon då kvinnan varit i tjänst.”

Kvinnan ska via SMS och Facebook ha försökt utöva påtryckningar på flyktingbarnen för att förmå dem att ha sex med henne. En av ungdomarna slog till slut larm om vad som hände på boendet under nätterna och berättade för en annan manlig anställd. Ungdomen försökte säga nej till kvinnan och uppges må mycket dåligt av det som hänt.

Enligt Lex Sarah-anmälan har den anmälda kvinnan en ettårig integrationspedagogs­utbildning. Hon har kunnat ha sex med flyktingbarnen eftersom hon varit ensam med dem på sin del av boendet under nätterna.

Fallet, som Expressen var först med att rapportera om förra månaden, har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och till polisen.

Fler fall

Men Skövdefallet är bara toppen av ett isberg. Sedan sommaren 2015 har fler anmälningar strömmat in till Ivo om alltifrån misstänkta till bevisade sexuella relationer mellan flyktingbarn och kvinnlig personal på olika HVB-hem i Sverige.

I ett av fallen, som gäller ett boende i småländska Tranås, har den anställda själv berättat öppet om relationen. I ett tredje ärende, från Åtvidaberg i januari i år, är det den S-ledda kommunstyrelsen som slagit larm sedan man misstänkt olämpliga sexuella relationer mellan personalen och flyktingbarnen på ett boende.

Ett fjärde fall gäller ett HVB-hem i Borås där en kvinnlig anställd under ”en längre tid” hade en intim relation med en 17-årig pojke.

Nyheter Idag har sammanlagt tagit del av ett tiotal anmälda fall de senaste två åren som gällt sexuella relationer mellan ungdomar och personal på HVB- och familjehem. Flera av dem är så pass kraftigt censurerade efter att de sekretessprövats att det är svårt att urskilja vad fallen handlar om. Andra är detaljfattiga och innehåller ingen mer information än att det förekommit en ”olämplig relation”.

Oklart mörkertal

Det är inte alla uppmärksammade ärenden som leder till Lex Sarah-anmälningar och att Ivo blandas in. I somras rapporterade SVT om hur personal från ett HVB-hem i Åmål festade med flyktingbarn och hur en av kvinnorna gav en av ungdomarna en ”lapdance”.

– Det här är inte okej, såklart. Att personal har ett sådant förhållningssätt till barn som de jobbar med. Det ser inte professionellt ut, kommenterade Maria Björklund, enhetschef vid Ivo, då.

Men det ärendet har alltså inte resulterat i någon Lex Sarah-anmälan, trots att kommunen då uppgav att man tänkte göra en. Det är oklart hur många uppdagade intima relationer mellan personal och flyktingbarn som inte lett till någon anmälan.

Exempel på anmälningar

ivo-1

ivo-2

ivo-3

ivo-4

ivo-5

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag