Kvinnlig polis om kriminella invandrare: ”Som luft för dem”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 28 okt 2019 2019-10-28
E-post 649

ESSEN I tyska Essen bekämpar polisen utbredningen av kriminella klaner från utlandet. Svensk polis har varit på plats för att dra lärdom från tyska polisens metoder, rapporterar Svenska Dagbladet.

I Tyskland liksom i Sverige har kriminella invandrarsläkter utökat sitt inflytande under senare år. Familjer som struntar i rådande lagar och rättsväsende och i stället har sitt eget system för rättsskipning. Hederskultur och patriarkala strukturer råder.

Staden Essen ligger i framkant i kampen mot klanerna, rapporterar Svenska Dagbladet, och poliser från andra länder kommer dit för att dra lärdom. Från den svenska polisen har två delegationer varit på plats.

– I Sverige har vi samma sorts brottslighet. Men vi talar sällan om klaner och pratar inte om brottslighet i termer av etnicitet, säger Håkan Wall, chef för beredningsenheten på Nationella operativa avdelningen.

Polischefen i Essen, Frank Richter, menar att det har varit likadant i Tyskland.

– Det ansågs opassande och politiskt inte korrekt att tala om folktillhörighet. Men det är ju bara att blunda för verkligheten, säger han.

I Essen har polisen fått utökade befogenheter och delar av staden har fått beteckningen ”kriminogena zoner”. I dessa zoner kan polisen kontrollera personer och lokaler när som helst, utan att nödvändigtvis ha någon konkret misstanke. Man har även startat en åklagarenhet som enbart ägnar sig åt klanernas kriminalitet.

Polisinspektör Carina Schöttler berättar hur det är att hantera invandrarna i jobbet.

– Som tjej är det särskilt tufft. Endera är man som luft för dem. Eller så känner de sig ifrågasatta när en kvinna ger order. Då ligger slagsmål i luften. Häromdagen var det en kvinnlig kollega som blev nerslagen och sparkad i magen, säger hon.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag