Kvinnlig SR-profil utreds för kränkningar, tafsanden och ovälkomna sexuella förslag

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 Nov 2017 2017-11-09
E-post 529

SVERIGE En kvinnlig profil på Sveriges Radio har stängts av och en internutredning har inletts efter anklagelser om att hon gjort sig skyldig till sexuella trakasserier.

Det statliga radiobolaget gick i söndags ut med ett pressmeddelande om utredningen sedan Expressen rapporterat om sextrakasserierna. Internutredningen ska då ha pågått i tre veckors tid.

”Utredningen startades efter det att uppgifter lämnats till den närmaste arbetsledningen i den aktuella delen av företaget”, står att läsa i pressmeddelandet som fortsätter:

”Utredningen pågår fortfarande och inga slutgiltiga beslut är tagna men redan nu har företaget vidtagit ett stort antal åtgärder i ärendet. Utredningen genomförs i samverkan med facken på Sveriges Radio.”

Igår uppmärksammade Sveriges Television sextrakasserierna på systerbolaget.

SVT skriver om ”närmanden, kränkningar, tafsanden och ovälkomna sexuella förslag”. Bland annat ska kvinnan ha gett folk på redaktionen ”sliskiga kyssar i nacken” och frågat folk om att få ”hångla lite”.

SVT-artikeln skildrar även en utpräglad mobbingkultur där medarbetare blir utfrysta och tvingas dalta med radioprofilen. Ingen har vågat säga ifrån av rädsla för att bli av med jobbet.

– Det är jättejobbigt och folk mår så dåligt just nu, säger en medarbetare till SVT.

Har jobbat på SVT

Radioprofilen har tidigare jobbat på SVT och enligt SVT:s artikel har hennes beteende utretts även där. På SR är många upprörda över att hon fått jobb på SR med tanke på de tidigare anklagelserna mot henne.

– Vi har överhuvudtaget inte känt till detta tidigare. Nu gör vi en utredning och jag kan inte kommentera mer än så, säger SR:s programdirektör Björn Löfdahl.

I sociala medier pekas en kvinna i 50-årsåldern ut som den programledare som nu utreds av Sveriges Radio. Den utpekade kvinnan har inte hörts i etern sedan början av oktober.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag