Kvinnor får billigare lunch på restaurang efter privat jämställdhetsreform — Ivan Todorov (V): Motiverat då kvinnor både tjänar och äter mindre

I Olofström äter kvinnorna billigare än männen efter krögarens privata jämställdhetsreform. Foto: brandonshowers.com CC-BY
  • Fredag 13 maj 2016 2016-05-13
E-post 246

BLEKINGE I Olofström har krögaren och vänsterpartisten Ivan Todorov infört en ”privat jämställdhetsreform” på sin egen restaurang genom att sänka lunchpriset för kvinnor. – Jag tycker det är en rättvisesak. Kvinnorna har lägre inkomst och jag tycker att de också ska få möjlighet att äta ute. De äter även mindre, säger Ivan Todorov.

På Ivan Todorovs restaurang får män betala tio kronor mer än kvinnor för lunchen. Restaurangägaren motiverar tilltaget med billigare lunch för kvinnor att de i genomsnitt har lägre lön än män. Den juridiska expertisen ifrågasätter dock lagligheten i att på detta vis särbehandla lunchgäster med anledning av deras kön. Om någon som känner sig diskriminerad tar fallet till domstol är det troligt att krögaren fälls menar Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs Universitet, enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad.

Frågan har blivit omdiskuterad och Todorov menar att han inte har förutsett reaktionerna i förväg. Men även om det ifrågasatts med hänvisning till diskrimineringslagar menar restaurangägaren att det är bra att frågan lyfts. Ivan är förutom krögare kommunpolitiker för Vänsterpartiet.

– Jag har satt fingret på något som behöver debatteras, oavsett om jag gör rätt eller fel, säger Ivan Todorov till BLT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag