Kvinnor i Nya Zeeland bär hijab i solidaritet med muslimer

Premiärminister Jacinda Ardern. Foto: Christchurch City Council Newsline/Kirk Hargreaves (CC BY 4.0)
  • Fredag 22 mar 2019 2019-03-22
E-post 2157

NYA ZEELAND En vecka efter terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch kommer nyzeeländska kvinnor att täcka sitt hår i solidaritet med muslimer.

På fredagen kommer kvinnor över hela Nya Zeeland sluta upp i solidaritet med muslimer genom att bära hijab. Enligt Reuters var det en doktor vid namn Thaya Ashman som kom på idén efter att ha hört om en kvinna som var rädd att hennes slöja skulle göra henne till en måltavla för terrorister.

Sedan attackerna mot två moskéer i Christchurch i förra veckan, där 50 personer miste livet, har nyzeeländska kvinnor lagt upp bilder på sig själva och ibland också sina barn i hijab. Premiärminister Jacinda Ardern fick uppmärksamhet för att hon bar plagget på ett möte med muslimer efter attackerna.

Även en kvinnlig polis som höll vakt vid kyrkogården där terroroffren begravdes uppmärksammades för att hon gjorde det i hijab. Reuters informerar att många muslimska kvinnor bär plagget i offentligheten som ett tecken på sin ärbarhet. Samtidigt finns det kritiker som ser slöjan och liknande täckande plagg som ett tecken på kvinnoförtryck.

Läs även: Terrorforskaren Ranstorp säger att dådet i Nya Zeeland ”föll mellan stolarna” – kunde ha stoppats

 

PREMIÄR Nyheter Idag startar podcast för våra pluskunder. I första avsnittet pratar Nyheter Idags medarbetare Chang Frick och Johannes Nilsson med skribenten Malcom Kyeyune.

Ämnen som tas upp är bland annat etablissemangsvänsterns avundsjuka och bitterhet, den nya högerns ständiga gnäll, drevet mot Åsa Linderborg och mycket annat.

Vem är mannen som gav soylent ett ansikte? Vad beror den devota dyrkan av Greta Thunberg på egentligen? Lajvar Chang en arbetare i Svenska Dagbladet? Är Expressen och Aftonbladet de nya ”hatsajterna”?

Det, och mycket mer, i första avsnittet av Nyheter Idag-podden.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och lyssna på Nyheter Idag-podden!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag