Kvinnor tvingas till prostitution med nigeriansk voodoo – nu kommer rättegång i Malmö

Foto: Flickr
  • Tisdag 8 maj 2018 2018-05-08
E-post 420

MALMÖ Nästa vecka ska två kvinnor vittna i Malmö tingsrätt mot personer om att ha använt nigeriansk voodoo för att tvinga kvinnor sälja sex. En av huvudmännen kommer från Nigeria men kan inte utvisas vid fällande dom – han har fått svenskt medborgarskap.

Kvinnorna som har drabbats kommer från Nigeria där det är vanligt att tro på den magiska kraften hos juju, som den lokala varianten av voodoo kallas. Särskilt stark är tron hos folket i delstaten Edo State, och därifrån kommer många av de kvinnor som säljer sex i Europa.

– Människohandlarna har insett att genom att utnyttja jujuprästerna kan man cementera fast kvinnorna, säger Simon Häggström, kriminalinspektör i Nationella operativa avdelningen, till TT enligt Kvällsposten.

– De tror verkligen på två parallella världar, en synlig och en osynlig. Den osynliga världen består av goda och onda andar som kan påverka din vardag.

De två kvinnor som ska vittna om människohandeln i Malmö har båda genomgått en jujuritual där de har fått 45 000 respektive 40 000 euro och avlagt en ed om att betala tillbaka pengarna genom jobb i Sverige. En av dem har berättat för polisen hur hon under ritualen fick äta ett rått kycklinghjärta, skars med rakblad över bröstkorgen och att jujuprästen sedan gnuggade djurblod i såren.

De nigerianska kvinnorna utlovas vanliga jobb i Europa, som servitriser eller barnflickor. Men när de kommer hit dras de istället in i prostitution. Bryter de eden eller går till polisen kommer jujumagin att straffa dem och deras familjer med sjukdom och död.

En av de åtalade, en nigeriansk man som 2007 fick svenskt medborgarskap, ska enligt åtalet ha tagit emot en av kvinnorna i Malmö i sin lägenhet och tvingat henne att sälja sex med hot om juju-magi. Mannen tog hälften av de pengar som kvinnan tjänade och tvingade henne att sova på sin balkong.

Vid en fällande dom kan mannen inte utvisas då han är svensk medborgare.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och ladda ner hela åtalet!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag