Flyktingarnas kvinnosyn ”sitter i ryggmärgen på dom” – Kommentar om flyktingar på Aftonbladets Facebooksida

Foto: Carlos Carreter
  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post 440

INRIKES En granskning av Aftonbladets Facebooksida visar att det där förekommer kommentarer som med kvällstidningen mått mätt kan anses vara tveksamma. Men när Nyheter Idag ringer upp Aftonbladets nyhetschef Hans Österman vill han inte ge någon kommentar till dem eftersom han inte känner till artikeln. – Nej, det får du inte av mig, säger han.

Under eftermiddagen idag publicerade Aftonbladet en artikel där man går till hätsk attack mot bland annat Nyheter Idag för att det på tidningens Facebooksida finns kommentarer som Aftonbladet hävdar är ”invandrarfientliga”.

Men en snabb genomgång av Aftonbladets egna Facebookkommentarer visar att det även där förekommer en del kommentarer som åtminstone inte är invandrarvänliga.

”Deras uppförande, kvinnosyn m.m kan man bara inte knäppa bort med fingrarna, det sitter i ryggmärgen på dom”, skriver en kvinna som kommentar till en av Aftonbladets artiklar som handlar om nyanlända flyktingar.

”Dom fattar bara ett språk och det är våld”, skriver en man som kommentar till samma artikel.

Aftonbladet låter aldrig Nyheter Idag bemöta kritiken innan de publicerar sin artikel, men vi ringer upp nyhetschefen Hans Österman och ger honom möjlighet att uttala sig apropå de kommentarer om nyanlända flyktingar som sprids på Aftonbladets Facebooksida.

– Den ena handen vet inte alltid vad den andra gör på en stor redaktion, säger han med anledning av den artikel där Nyheter Idag figurerar.

– Jag kände inte ens till artikeln när du ringde, fortsätter han.

Men kan jag få en kommentar till om det här är lämpliga saker att det skrivs på Aftonbladets Facebooksida?

– Nej, det får du inte av mig.

I ett mejl senare under kvällen berättar Österman att de aktuella kommentarerna nu tagits bort från Facebooksidan. Han påpekar dessutom att han under eftermiddagen inte ville kommentera något han inte kände till.

Aftonbladet har efter att Nyheter Idag kontaktat deras redaktion infört en rättelse i sin artikel där Nyheter Idags Chang Frick fått möjlighet att bemöta kritiken.

Artikeln är uppdaterad.

uppforandekod

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag