Kyrkoaktivist jämställde surrogatmödraskap med slaveri vid riksmötets öppnande

Åströms aktivism väcker starka reaktioner. Foto: CC Frankie Fouganthin samt Twitter
  • Tisdag 13 sep 2016 2016-09-13
E-post

STOCKHOLM I samband med riksmötets öppnande i Storkyrkan passade kvinnoforskaren Gertrud Åström på att framföra lite politisk aktivism. Enligt ett talmanus, publicerat av Svenska kyrkan, jämförde Åström surrogatmödraskap med slaveri. ”Tycker Svenska kyrkan och Antje Jackelén att detta är en rimlig likställning?”, twittrar Hanif Bali (M) kritiskt.

Moderaternas riksdagsledamöter Hanif Bali och Niklas Wykman ställer sig frågande till att Svenska kyrkan efter att de lät kvinnoforskaren Gertrud Åström använda riksmötets öppnande i Storkyrkan som politisk plattform. När i ett talminus, som svenska kyrkan publicerar på sin hemsida, jämför Åström surrogatmödraskap med slaveri.

”Men att tala om att det saknas 100 miljoner flickor och kvinnor i världen, att flickor och kvinnor förföljs, stympas, dödas, säljs och köps som varor – på gamla marknader som barn- och tvångsäktenskap och prostitution, och nya marknader som surrogatarrangemang – det är svårt”, står att läsa i talmanuset.

Åström har en bakgrund som ordförande för Sveriges kvinnolobby men driver även kvinnofrågorna med Svenska kyrkan som plattform och hon har motionerat till kyrkomötet om att kvinnor ska ha hälften av makten.

Feminister kampanjade med abortmotståndare

Frågan om surrogatmödraskap, alltså att en kvinna kan bära och föda någon annans barn, har stundtals varit en högst infekterad politisk fråga. Både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet argumenterar för ett förbud, men mer liberala opinionsbildare tycker att det ska vara tillåtet.

Den 13 maj 2015 avslöjade Fria Tidningar att Sveriges Kvinnolobby, där Gertrud Åström drivit igenom lobbyns inställning i frågan, skrivit under ett upprop som i själva verket samordnades av en amerikansk värdekonservativ organisation med kopplingar till pro-life-rörelsen.

Förutom Sveriges kvinnolobby undertecknades uppropet även av debattören och författaren Kajsa Ekis Ekman men även av feministen och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström.

Moderater reagerar starkt

Att Åström ägnade sig åt politisk aktivism i Storkyrkan har mött kraftiga reaktioner i sociala medier. Hanif Bali frågar Svenska Kyrkan på Twitter om de tycker det är ”en rimlig likställning” att jämföra surrogatmödraskap med slaveri. Även Nicklas Wykman i moderaterna reagerar också och menar att biskop Antje Jackelén är skyldig en ursäkt.

Även den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell reagerar starkt på Twitter. ”Fy vad vidrigt. Jag ska hälsa min vän som höll på att dö under 1a graviditeten och som fick nr 2 via surrogat”, skriver hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag