L-bossen Jönsson vill stoppa gängvåldet genom att utmana manliga normer

Foto: Pressbild Liberalerna samt Nyheter Idag
  • Tisdag 17 sep 2019 2019-09-17
E-post 392

STOCKHOLM Bättre samarbete med polisen, ett fokus på förebyggande arbete och att man utmanar manliga normer. Så vill Stockholms stad arbeta mot gängkriminalitet enligt ett nytt förslag som går ut på remiss.

Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) har tagit fram en strategi åt Stockholms stad för att stoppa gängkriminaliteten, rapporterar Mitt i. 

Fokus ligger på ett förebyggande arbete, men i förslaget ingår även ett utökat samarbete med polisen för att tidigt kunna sätta in förebyggande insatser men också utreda minderårigas kriminalitet.

–  Socialtjänsten ska be polisen att göra utredningar mot personer under 15 år där det finns misstanke om att personer har begått grova brott. Det görs i princip inte i dag och det vill vi ändra på, säger Jan Jönsson till Mitt i.

Läs även: Damberg (S) vill ha samtal om gängvåldet – bjuder in alla utom SD

I strategin, som går ut på remiss och ska behandlas av kommunfullmäktige i början av nästa år, ingår också att Stockholms stad ska utmana manliga normer.

– Det är ju faktiskt så att majoriteten av de brott som begås är av pojkar och unga män. Vi vill tidigt diskutera könsnormer, hur man får vara som pojke och impulskontroll, säger Jönsson.

– Det vi kan se inom våldsamma grupperingar är att man hela tiden triggar igång varandra med tankar som att man aldrig ska backa och att man ska vara en riktigt man. Det går att jobba med dessa frågor och uppnå väldigt positiva effekter, fortsätter Jönsson.

Hoppas på fler avhoppare

Jan Jönsson tror även att det ökande våldet i kriminella miljöer kan få fler att vilja hoppa av från kriminella gäng.

– Vi har till exempel sett i Malmö att fler personer inser att det är dom som står näst på tur och behöver hoppa av. Nu börjar tyvärr Stockholm hamna i en situation där det är alldeles för hög nivå på våldet. Det kan också leda till att fler och fler inser att det är dom som står näst på tur och då ökar viljan att hoppa av, säger Jönsson till Sveriges Radio.

Läs även: Ordningsvakt skjuten – avvisade kriminellt gäng från krog

Jönsson föreslår därför att personal från Stockholms stad ska arbeta nära de kriminella för att informera om de kommunala avhopparprogrammen för personer som vill lämna den kriminella miljön. Som exempel nämner Jönsson minnesceremonier i samband med mord.

– Det kan till exempel handla om att dela ut information på minnesplatser, eller när vi öppnar lokaler för vänner och anhöriga i samband med de här morden. Och genom att sätta upp affischer på tunnelbanestationen och liknande, säger Jönsson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag