Damberg (S) vill ha samtal om gängvåldet – bjuder in alla utom SD

Foto: Skärmdump från SVT
  • Måndag 2 sep 2019 2019-09-02
E-post 1595

SVERIGE I söndagens Agenda i SVT möttes Ulf Kristersson (M) och inrikesminister Mikael Damberg (S) apropå den senaste tidens grova våld och dödsskjutningar. Damberg gav beskedet att han kommer att arrangera samtal med samtliga riksdagspartier – förutom Sverigedemokraterna.

– Redan nästa vecka ska jag försöka ordna så det blir ett möte med gruppledarna i alla de partier som fick inbjudan att delta i terrorsamtalen, sade Damberg och uteslöt därmed SD från mötet.

– Vi har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna. Det är också så att Sverigedemokraternas förklaringsmodell på det här är för grund. Det här är ganska komplexa frågor, förklarade inrikesministern.

Ulf Kristersson ställde sig direkt kritisk till idén om att hålla samtal om gängkriminaliteten och efterlyste i stället handling.

– Om det hade handlat om att vi ska ha manifestationer och beredningar och utredningar hade Sverige varit världsbäst redan. Sådant gör vi hela tiden, sade han.

Senare på kvällen kritiserade Kristersson även valet att inte bjuda in SD till samtalen.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ’nationell samling’. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skrev han på Facebook och fortsatte:

”I det mest akuta läget som vårt land har befunnit sig i på många år, så väljer regeringen att inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina valda riksdagsledamöter, har att säga. Det är respektlöst.”

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen kallar i sin tur Dambergs besked för ”en katastrof” och ”ett dagisspel”. Att SD skulle ha en för grund förklaringsmodell i fråga om gängkriminaliteten bemöter han så här för SVT Nyheter:

– Det vi hört från statsminister Stefan Löfven den senaste tiden är att det är rika ungdomar i Danderyd som tvingar fram kriminaliteten, det tycker jag är en väldigt grund analys.

Läs mer: Efter dödsskjutningarna – Löfven till storms mot ”partyknarkare”

Partikollegan Björn Söder är inne på samma spår i sin kommentar på Facebook:

”Det enda parti som hela tiden haft rätt bjuds inte in av regeringen. Istället ägnar sig regeringen åt sandlådelekar som hör hemma i dagisvärlden. Men ingen är väl förvånad över Sveriges genom tiderna sämsta regerings handlingsförlamning när det gäller att få ordning på landet? Istället blir det bara värre och värre för var dag som går…”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag