L fortsätter nobba SD i regeringen – vill själva vara med: ”Naturligt”

Åkesson (SD) och Pehrson (L). Bild: Nyheter Idag / Pressbild Liberalerna
  • Måndag 19 sep 2022 2022-09-19
E-post

Under valrörelsen var Liberalerna tydliga med att partiet kommer motsätta sig en regering där SD ingår. Under en pressträff på måndagen upprepade partiledaren Johan Pehrson kravet, rapporterar SvD.

– Vi har varit tydliga med att vi gärna jobbar för att hitta lösningar och inte låsningar. Men vi anser att SD inte ska ingå i regeringen, säger Pehrson, som samtidigt ser det som ”naturligt” att L ingår i regeringen med tanke på valresultatet, där L fick 4,6 procent och 16 riksdagsmandat.

Läs även: M- och KD-väljarna: Släpp in SD i blågul regering

Tidigare på dagen hade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch en pressträff, där hon sade att ”det pågår bra och konstruktiva samtal mellan oss fyra nystartspartier.”

– Som vi i KD ser det så gav väljarna oss ett valresultat som innebär en ny riktning för Sverige de kommande fyra åren, säger Busch.

Att SD har fler mandat än M påverkar inte vem det är som bildar regering, menar Busch.

– I flera nordiska grannländer är det inte alltid det största partiet i ett underlag som bildat regering. Ulf Kristersson är den som har störst möjlighet att få mest stöd för en ny regering, säger hon.

Lyssna även på: Rödgrön skymning, blågul gryning

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger under sin pressträff att ”regeringsförhandlingarna går bra, men att ingenting är klart förrän allt är klart”.

– Jag har respekt att det här kommer ta lite tid, men inte som för fyra år sedan, säger Kristersson, med hänvisning till Stefan Löfvens utdragna försök att bilda regering för fyra år sedan, som inte blev klart förrän efter januariavtalet mellan L, C, MP och S i januari följande år.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att partiet fortfarande har som mål att ta plats i en blågul regering.

– Sverige skulle må bra av en majoritetsregering, det är min ingång. Det har varit min ingång hela året och är det fortfarande, säger Åkesson.

Läs även: Jan Emanuels varning till S: ”Då är vi rökta nästa val”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag