L närmar sig riksdagsspärren i SVT/Novus – S tappar

Pehrson (L) och Andersson (S). Bild: Pressbild L / Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 9 jun 2022 2022-06-09
E-post 446

Liberalernas opinionssiffror ser sakteligen ut att bättra sig. I SVT/Novus nya mätning för juni månad ökar partiet med en procentenhet och klättrar därmed upp till 3,5 procent av väljarstödet. Det innebär att man nu ligger inom den statistiska felmarginalen för fyraprocentsspärren. Samtidigt är S det parti som tappar mest.

– Det här innebär att de i själva verket kan ha kommit över riksdagsspärren, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT om Liberalernas ökning.

Resultatet är det som L åtnjutit i mätningen på över två år. Det innebär också att MP nu tar över det föga åtråvärda priset som det riksdagsparti med lägst väljarstöd i undersökningen.

Partiledaren Johan Pehrson gläds över siffrorna. Trots att han inte vill göra en direkt koppling mellan den förre partiledaren Sabunis avgång och ökningen i opinionen, tror han att bytet av partiledare kan ha gett ny energi.

– Jag har, med mina nya politiska besked och min tonalitet, kanske fått medlemmar att med stor glädje vara ute på torg, knacka dörr och delta i debatter. Jag tror det har varit betydande i opinionen, säger Pehrson.

Läs även: KD tokrusar i Sentio – går om V

I övrigt är skillnaderna mycket små från den förra månadens mätning. Både M och KD går marginellt upp med 0,5 respektive 0,4 procentenheter. SD står i princip kvar och stampar på samma resultat med en ökning på 0,1 procentenhet. MP går varken upp eller ner i mätningen.

Samtidigt tappar både C och S i opinionen. C går ner med en procentenhet medan S står för det största tappet på 1,6 procentenheter.

SVT/Novus partisympatiundersökning för juni

3804 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har deltagit i mätningen som gjordes mellan 9 maj och 5 juni. Förändring sedan förra månadens mätning inom parentes.

Socialdemokraterna 30,2 (-1,6)

Moderaterna 21,5 (+0,5)

Sverigedemokraterna 18,0 (+0,1)

Vänsterpartiet 9,4 (+0,4)

Centerpartiet 5,9 (-1,0)

Kristdemokraterna 6,3 (+0,4)

Liberalerna 3,5 (+1,0)

Miljöpartiet 3,3 ( – )

Övriga partiet 1,9 (+0,2)

Läs även: SD fortsätter tappa i SVT/Novus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag