L ökar kraftigt i SVT/Novus – nästan ikapp C

Bild: Pressbild L/Nyheter Idag
  • Torsdag 30 jun 2022 2022-06-30
E-post 510

Liberalernas segertåg genom opinionsmätningarna fortsätter. I juni månads mätning från SVT Novus ökar partiet med 1,5 procentenheter och når 5 procent. Partiet är därmed hack i häl på sin främsta konkurrent i den liberala mitten, Centerpartiet som tappar 0,5 procentenheter till 5,4 procent.

– Jag tror och hoppas att det kan bero på att många gillar de frågor som vi har drivit under lång tid. Det kan gälla en bra energipolitik med kärnkraft inte minst, Natofrågan, skolfrågan och att man är trött på den här efterklokheten som präglar många partier, säger partiledaren Johan Pehrson (L) till SVT.

Centerpartiet har däremot tappat nära hälften av de omkring 10 procent partiet hade i Novus för tre år sedan. För ett år sedan nådde partiet omkring 8 procent, idag har de passerats av KD och har nu dessutom L flåsandes i nacken.

– Jag tror att man haft svårt att positionera sig under den här mandatperioden och visa för väljarna vad en röst på Centerpartiet innebär. Man har fokuserat mycket på vad andra partier gör och tycker, i stället för på den egna politiken, säger den liberala skribenten Elin Larsson, tidigare varit vice ordförande för Centerstudenter, till SVT.

– I dag är de inte ens i närheten att äga någon politisk fråga. Exempelvis anser bara åtta procent av väljarna att C är bäst på företagande, vilket tidigare var deras paradgren, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT

– Samma trend syns även för miljö och klimat. I stället har Moderaterna högre förtroende i de frågorna. Det här har skett sakta men säkert under i princip hela mandatperioden, vilket symboliserar nedgången ganska bra, fortsätter han.

Även Socialdemokraterna ökar med 1,5 procentenheter i mätningen och får 31,7 procent, samtidigt som konkurrenten om regeringsmakten Moderaterna tappar 1,9 procentenheter till 19,6 procent.

Tack vare att L behåller platsen i riksdagen medan Miljöpartiet med 3,5 skulle hamna utanför får det blågula regeringsunderlaget emellertid ett rejält övertag i mätningen med 48,7 procent för M, SD, KD och L mot 45,9 för S, V och C.

SVT/Novus partisympatiundersökning för juni

Socialdemokraterna 31,7 (+1,5)

Moderaterna 19,6 (-1,9)

Sverigedemokraterna 17,4 (-0,6)

Vänsterpartiet 8,8 (-0,6)

Kristdemokraterna 6,7 (+0,4)

Centerpartiet 5,4 (-0,5)

Liberalerna 5,0 (+1,5)

Miljöpartiet 3,5 (+0,2)

Övriga partier 1,9 (+-0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag