L släppte fram Wallström som utrikesminister – nu: ”Vi driver liberal opposition i utrikespolitiken”

Foto: Pressbild Liberalerna/Twitter
  • Måndag 28 jan 2019 2019-01-28
E-post 325

STOCKHOLM Liberalerna släppte fram Stefan Löfven som statsminister efter Januariöverenskommelsen mellan L, C, S och MP. Men efter regeringsbildningen har liberala riksdagsledamöter varit snabba med att försöka ta avstånd och kritisera den regering man släppt fram. Senast i raden är partiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm.

Läs mer: Här är L-politikerna som sågar regeringen de släppte fram

Utspelet från Fredrik Malm kommer efter att politiska twittraren Malin Lundgren (pseudonym) i en tweet kritiserat Malm och Liberalerna för att de står bakom Margot Wallström som utrikesminister. Wallström är portad från officiella besök i Israel och hamnade ett år på Simon Wiesenthalcentrets antisemitlista (plats åtta).

Läs även: Ann Heberlein: Den svenska antisemitismen – en skamfläck

 

I sitt svar tar Fredrik Malm, som är Liberalernas utrikespolitiske talesperson, avstånd från Margot Wallströms utrikespolitik.

”Liberal opposition” i riksdagen innebär inget inflytande över den dagliga utrikespolitiken även om Liberalerna skulle få med sig en majoritet av riksdagen i olika motioner.

Enligt Regeringsformen, grundlagen, är det regeringen som ensam bestämmer över den dagliga utrikespolitiken utan något inflytande från riksdagen. Första paragrafen tionde kapitlet i Regeringsformen lyder: Överenskommelser med andra stater eller med mellanfolkliga organisationer ingås av regeringen.

Fredrik Malm och andra riksdagsledamöter för Liberalerna som Robert Hannah har tidigare varit mycket kritiska mot S-MP-regeringens utrikespolitik. Särskilt Robert Hannah har profilerat sig i att driva frågan om att folkmorden på armenier och assyrier/syrianer, Seyfo, ska erkännas av Sverige.

Varken ett erkännande av folkmorden eller att Margot Wallström skulle bytas ut fanns med bland de 73 punkter som förhandlades fram i Januariöverenskommelsen.

Fredrik Malm avslöjar i tweeten att man inte förhandlat utrikespolitiken överhuvudtaget. Hans argument: ”Vi står för långt från S”, skriver han.

Malm får svar på tal.

En användare tycker att Liberalerna åtminstone kan stå för att man släppte fram en S-MP-regering. ”Rädda det lilla anständiga som finns kvar”.

 

En annan användare påminner om att samtliga riksdagsledamöter lade ner sina röster – till skillnad från centerpartisten Helena Lindahl som blev uppmärksammad för att hon gick emot partilinjen och röstade nej till Stefan Löfven. ”Svagt”, kallar Twitteranvändaren det.

 

En Nicolas Bredefeldt skriver att om man är en del av regeringsunderlaget har man också en del av ansvaret.

 

Fnordspotting gör en referens till Annie Lööfs omtalade högersko och uppmanar L att sluta låtsas vara oppositionsparti.

Läs även: Lööf öppnar för Löfven – får frågan om hon ska äta sko

 

Björn Håkansson påpekar att om man står långt ifrån varandra  finns det större anledning att göra upp i utrikespolitiken och ”styra S i en bättre riktning”. Han nämner att man kunde krävt en annan utrikesminister.

Under den förra mandatperioden KU-anmälde Fredrik Malm Margot Wallström.

Är Liberalerna ett liberalt oppositionsparti?
1899 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag