Lööf öppnar för Löfven – får frågan om hon ska äta sko

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 27 nov 2018 2018-11-27
E-post 2115

SVERIGE Nu säger Annie Lööf att hennes parti har tagit fram en politisk kravlista till Stefan Löfven (S). Om han accepterar kan hon tänka sig att släppa fram honom som statsminister. Tidigare har hon lovat att äta upp sin högersko  Hon får också frågan om hon nu kommer äta upp sin högersko – ett löfte hon tidigare gett.

På måndagen fattade Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp beslutet att man tolererar Stefan Löfven som statsminister om han går med på ett antal liberala krav. Gör han det kommer C-ledamöterna avstå från att rösta mot honom i nästa veckas statsministeromröstning. Att sitta med i en S-ledd regering är dock uteslutet.

Läs även: Allianskritik mot Lööf: ”Hon har ju stängt alla dörrar

Kravlistan kommer Centerledaren att lämna över till Stefan Löfven nästa gång de träffas.

– Det är en gedigen lista på ett antal liberala krav. Det handlar om sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden och det handlar om att säkra valfriheten i välfärden. Men också om frihets- och äganderättsreformer för landsbygden. Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år, säger Annie Lööf till Dagens Nyheter.

– Vi gör det här för att vi tycker att det är rimligt att regeringsbildningen mer fokuserar på vad partierna faktiskt tycker men också för att S ska få möjligheten att ta ställning till om de kan acceptera den liberala och borgerliga politik som vi står för.

Lööf får frågan om hon nu kommer äta upp sin högersko, något hon lovat att hon hellre gör än att agera stödhjul åt Socialdemokraterna.

Första gången glider hon undan frågan.

– Om det skulle vara så att Stefan Löfven godtar de tydligt liberala krav vi har på arbetsrätt, liberaliserad bostadsmarknad och kraftigt sänkta skatter, då kommer partistyrelsen och riksdagsgruppen att samlas igen för att överväga att rösta gult och möjligtvis inleda ett budgetsamarbete. Det gör vi för att i det läget har Stefan Löfven valt att driva en borgerlig politik i liberal riktning.

DN:s reporter frågar därför igen.

Och skon?

– I det fallet handlar det om att vi får genomslag för vår politik, säger Lööf som lär fortsätta få svara på frågor om sin högersko.

Annie Lööf högra sko

"Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul till Socialdemokraterna".

Det var till SVT:s Elisabeth Marmorstein, då på Expressen, som Annie Lööf hösten 2013 drygt ett år innan valet2014 sade det numera klassiska citatet för att markera att man skulle hålla ihop Alliansen.

Läs även: Lööf stoppas från statsministerposten: ”Finns inga förutsättningar”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag