L vill införa beredskapspoliser – Röstade för att lägga ner det 2012

Jan Björklund. Foto: Liberalerna
Jan Björklund. Foto: Liberalerna
  • Tisdag 16 jan 2018 2018-01-16
E-post 318

SVERIGE Under Folk och Försvars konferens i Sälen presenterar Liberalerna ett förslag om att återinföra beredskapspoliser för att underlätta polisens arbete. Liberalerna var med och avvecklade beredskapspoliserna när de satt i regering 2012 eftersom regeringen ansåg att polisen inte behöver det stödet längre.

Liberalerna uppger i ett pressmeddelande att de vill ta fasta på försvarsberedningens förslag och återinföra så kallade beredskapspoliser. Beredskapspoliserna fyllde tidigare syftet att utbildade civila fick rycka in vid situationer där polisens ordinarie kår inte hade tillräckligt stor personal.

Enligt Liberalerna vill de utveckla försvarsberedningens förslag och se till så att beredskapspoliser även kan användas i fredstid. På detta sätt tror Liberalerna att man snabbt kan utöka mängden utbildade personer som står till polisens förfogande.

– Inget annat förslag kan på så kort tid öka polisens antal så mycket, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund på en pressträff under Folk och Försvars konferens i Sälen.

Enligt Björklund skulle polisen kunna få tillgång till 3000 beredskapspoliser som kan stötta den ordinarie polisen i pressade lägen på bara ett år.

Sverige hade beredskapspoliser fram till den 1 oktober 2012 då den dåvarande regeringen, som Liberalerna var med i, la ner beredskapspoliserna. Under tiden uppgav regeringen att det inte behövdes några beredskapspoliser eftersom det ändrade säkerhetspolitiska läget gjorde att polisen inte längre behövde så mycket personal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag