Läckan avslöjar: George Soros betalade Expos ”gräsrotsrörelse” för att påverka valet 2014

George Soros och Alexander Bengtsson. Montage: Nyheter Idag
  • Måndag 15 aug 2016 2016-08-15
E-post

SVERIGE Läckta hackade dokument avslöjar att miljardären George Soros påverkade valet i Sverige 2014 genom att finansiera utbildningsläger för aktivister. Aktivisterna kom senare att mobilisera tusentals människor som genom demonstrationer försökte påverka EU-valet med syfte att inte rösta på Sverigedemokraterna. Utåt har det omfattande arbetet, som finansieras av en av världens rikaste miljardärer, beskrivits som en ”gräsrotsrörelse”.

I valrörelsen 2014 mobiliserades tusentals människor som vände ryggen åt Jimmie Åkesson vart han än dök upp för att hålla torgmöte. Aktivisterna protesterade inte bara emot Sverigedemokraterna, de demonstrerade även för öppna gränser och en stor invandring under parollen ”Tillsammansskapet”, en plattform startad av Stiftelsen Expo.

”Tillsammansskapet finansieras helt av donationer och volontärsarbete”

Taktiken för att påverka valet var att anordna flera lokala ”organisationer” med namn som ”Tillsammans Södertälje” eller ”Tillsammans Ludvika”. Genom dessa lokala organisationer mobiliserade aktivister stora motdemonstrationer, nästan uteslutande mot det EU-kritiska partiet Sverigedemokraterna. På Tillsammansskapets hemsida presenteras plattformen som en antirasistisk ”gräsrotsrörelse”, alltså som ett rent idéellt initiativ.

”Tillsammansskapet startades av Stiftelsen Expo och antirasistiska gräsrötter våren 2014. Inspirerade av gräsrotsrörelser och kampanjer i Storbritannien och USA vill vi sprida organiseringsmetoder som visat sig lyckosamma för att skapa sammanhållning och motverka rasism”, står att läsa på Tillsammansskapets hemsida.

På Tillsammansskapets Facebooksida presenteras plattformen på ett liknande sätt. I en statusuppdatering daterad den 7 maj 2014 ber de om ekonomiskt stöd och skriver att ”Tillsammansskapet finansieras helt av donationer och volontärsarbete”.

När Nyheter Idag söker på både Expo:s hemsida och på Tillsammansskapets hemsida, samt söker fritt på internet, finner vi ingen öppen information om att plattformen skall vara finansierad av internationella intressen som vill påverka valet i Sverige och Europa.

Soros finansierade Expo-läger åt aktivister med syfte att påverka valet

Den 11 augusti berättar Bloomberg News att i skuggan av att Wikileaks läckt tusentals mejl från det Demokratiska partiet i USA har ytterligare en sajt publicerat hemliga dokument genom datorintrång, så kallat ”hack”. Bloomberg berättar att sajten DCleaks avslöjade dokument från en Nato-general och att datorintrånget beskrivs vara utfört av ryssar.

Men förutom Nato var även miljardären George Soros organisation ”Open Society” ett av målen för datorintrången. Enligt Bloomberg anmäldes också ett datorintrång av Open Society så sent som i juni.

Nu har sajten DCleaks publicerat stora mängder dokument som uppges komma från Open Society. I ett av dessa dokument listas en lång rad organisationer som finansieras av Soros inför EU-valet 2014. Syftet med finansieringen var att uttryckligen påverka valet till Europaparlamentet.

”Europaparlamentsvalet i maj 2014 presenterar ett avgörande tillfälle för medborgare och det civila samhällets aktörer för att påverka och forma dagordningen för Europeiska unionen under EU:s lagstiftningsperiod 2015-2019”, står att läsa i dokumentet.

I listan av alla organisationer i Europa som sökt pengar från Soros återfinns den svenska Stiftelsen Expo som tilldelats 25 000 dollar, alltså mer än 200 000 kronor. I dokumentet står uttryckligen att pengarna ska finansiera utbildningsläger för aktivister som i sin tur ska påverka både EU-valet och riksdagsvalet samma år.

”Bidragets syfte är att stödja Stiftelsen Expo i arrangemanget av två utbildningsläger för aktivister från antirasistiska organisationer och rörelser i Sveriges lokala samhällen. Syftet är att stärka infrastrukturen i ”Tillsammansskapet” och att utbilda aktivister för kampanjer i det kommande Europaparlamentsvalet och senare riksdagsval i Sverige”, lyder projektets beskrivning.

Var en betydande aktör bakom den svenska finanskrisen 1992

Den svenska finanskrisen i början av 1990-talet berodde i första hand på att det lånades ut allt för mycket pengar till fastighetsbolag som inte kunde betala tillbaka. Men mitt under krisen drabbades Sverige av ytterligare ett hårt slag: valutaspekulation.

George Soros satsade stora pengar på att den svenska kronan skulle falla, vilket ledde till en kedjereaktion där ingen längre ville sitta på svensk valuta. I ett desperat drag höjde Riksbanken en kort tid styrräntan till 500 %, men inom kort innebar situationen att Sverige var tvungen att överge den tidigare fasta växelkursen och övergå till flytande växelkurs, varpå den svenska kronans värde sjönk drastiskt.

Nyheter Idag har sökt Stiftelsen Expo och Alexander Bengtsson för en kommentar utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag