Lade upp bild på sin nedspydda kompis – Orsaken: gammalt bråk om champagnepengar

  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post 61

STOCKHOLM Till nyårsfesten skulle 17-åringen köpa ett par flaskor skumpa av en vän, men då betalningen uteblev svarade en annan vän med att publicera en mindre smickrande bild från festen. Nu har ärendet hamnat i rätten.

Det var nyårsfest på en husbåt för två och ett halvt år sedan, och den då 17-årige killen hade erbjudits att köpa ett par flaskor mousserande vin av den bekant som arrangerade festen. 17-åringen drack under festen lite för mycket och blev inhjälpt på toaletten där han kräktes på sina kläder och somnade. Naturligtvis passade någon på att föreviga tillfället med en kamera.

Efteråt blev skulden på 400 kronor för skumpan aldrig reglerad, och även om personen som sålt den inte tycks ha brytt sig nämnvärt bestämde sig en gemensam vän för att av principskäl driva in skulden. I förhör menar han att ”rätt ska vara rätt” och att det inte handlar om mycket pengar. Vännen berättar att han redan ett par veckor efter festen kontaktade 17-åringen för att få betalt, och kontaktförsöken fortsatte under lång tid, men han blev blockerad av 17-åringen som ansåg att det inte var han som druckit av de aktuella flaskorna, något som vännen menar är struntprat.

Så drygt 18 månader senare tog vännen till ett annat motdrag. Den komprometterande toalettbilden med den utslagne, vid det här laget 19 år gamle killen ploppade upp på Instagram. 19-åringen ringde då vännen och spelade in samtalet.

– Du ska ta bort bilden och jag tänker inte gå in på mer detaljer och så men jag har underlag för polisanmälan, för förtal etcetera.
– Ja, om det är allt du tänker göra mot det här, så tänker jag bara önska dig lycka till, för vissa personer blir rädda av en polisanmälan, vissa personer tycker att det är läskigt och vet inte vad det innebär. Jag vet vad som krävs för att bli fälld.
– Ja, men då tolkar jag det som att du inte vill diskutera mer men du…
– Det är det jag säger, det enda jag vill diskutera, det är att jag tycker att det är tråkigt att du ska offra en vänskap för 400 kronor och jag tycker att det är otroligt att du har ignorerat mig under så lång tid och därför valde jag att göra det här, och att fälla mig för förtal, lycka till.

Den tidigare vännen hade rätt i att det inte fanns grund för förtal, men sedan 1 januari 2018 finns brottet olaga integritetsintrång, som gör det brottsligt att sprida vissa typer bilder eller andra uppgifter i syfte att skada den som utsätts för det.

19-åringen uppger i förhör att han upplever bilden som kränkande och att han inte har gett något samtycke till vare sig fotograferingen eller spridandet. Han säger sig också vara rädd för att vännen skall publicera bilden på nytt. Att han just fått ett nytt jobb på en advokatbyrå gör saken extra känslig.

Målet avgörs i veckan vid Nacka tingsrätt, och 19-åringen har krävt 5000 kronor i skadestånd. Om vännen döms blir straffet antagligen dagsböter dessutom, så kostnaden för bildpubliceringen riskerar att vida överstiga kostanden för ett par flaskor bubbel.

Vem som faktiskt tog bilden den där kvällen för några år sedan är det ingen som minns.

Läs även: Sexbluffen på strippklubben – så lurar Privé sina gäster

Stöd Nyheter idag genom att bli PLUS-kund för 69 kronor i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag