Sänkt bränslepris sänker inflationen

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 4 jan 2024 2024-01-04
E-post 0

På nyårsdagen sänktes bränslepriserna efter att regeringen beslutat om att sänka reduktionsplikten till 6 procent. Störst blev sänkningen av dieselpriset, där reduktionsplikten kapades från 30 procent, vilket innebar en prissänkning på över 4 kronor litern. Men det är inte nog med det. De sänkta bränslepriserna pressar dessutom ned inflationen rejält, rapporterar TT.

– Om vi utgår ifrån att de här priserna ligger kvar hela januari så sänker det KPI med tre tiondelar (0,3 procentenheter), säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT.

Tidigare under hösten, från oktober till december, har prisnedgången på olja dessutom sänkt prisökningstakten med omkring 0,1 procentenheter per månad.

– Så sammantaget har det tryckt ner inflationen med runt sex tiondelar (0,6 procentenheter). Så det har stor betydelse, säger Isaksson.

Den sjunkande inflationen innebär även att chansen ökar att Riksbanken sänker styrräntan under året, vilket skulle sänka boräntorna.

I sin rapportering tycks TT inte helt nöjda med utvecklingen, utan hävdar i sin nyhetstext att ”klimatet får ta smällen” av den kapade reduktionsplikten, och skriver också att inflationen endast pressas ”på kort sikt”.

Läs även: Reduktionsplikten sänks – dieselpriset sjunker med över fyra kronor litern

Läs även: Preem varnade för dyrare diesel – backar: ”Har oficiellt aldrig hävdat att priset skulle gå upp”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag