(L)ägsta siffran någonsin

Nyamko Sabuni (L). Foto: Anders Henrikson (Wikimedia commons)
  • Fredag 10 dec 2021 2021-12-10
E-post

SVERIGE Liberalerna får ynka 2 procent i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning – partiets lägsta siffra någonsin i mätningarna.
– Det är den sämsta nivån vi har mätt på dem. Det är slående illa, säger Anders Lindholm, analytiker på Demoskop, till Aftonbladet.

Liberalernas kräftgång fortsätter och nu är man nere på 2 procent enligt den färska opinionsmätningen. Men situationen kan vara värre än så.

– Bland de här som säger att de skulle rösta på Liberalerna så finns det fortfarande en inte helt obetydlig grupp som är stödröstare. Och när man går ner på 2 procent är risken att man tappar stödrösterna eftersom det inte uppfattas som meningsfullt att lägga rösten i den riktningen, säger Anders Lindholm.

– Nu måste de återta något sakpolitiskt område. Tidigare brukade det ju vara skolfrågan men den har man ju tappat ganska drastiskt. Lyckas man inte med det blir det svårt för Liberalerna.

Partiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, beklagar det låga stödet.

– Vi hoppas att vi kämpar oss upp men detta är ett allvarligt hack i kurvan, säger han till Aftonbladet.

– Vi har haft en mandatperiod som har gjort att flera borgerligt sinnade väljare är skeptiska. Många uppfattar det som ett svek när vi förlängde innehavet av regeringen Löfven, även fast vi var tydliga med det finstilta i valet.

Aftonbladet/Demoskop december

S 29,1 (+2,1)
M 22,6 (–1)
SD 18,7 (0)
C 8,5 (–1,2)
V 8,2 (+0,1)
KD 6 (+0,7)
MP 3,3 (–0,1)
L 2 (–1,2)
Övriga 1,7

KD, M och SD får 177 mandat. Övriga 172 mandat går till S, C och V. L och MP når inte upp till riksdagsspärren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag