Läkare försöker rädda livet på barn som överlever aborter – får kritik

Katarina Strand Brodd. Foto: Akademiska sjukhuset
Katarina Strand Brodd. Foto: Akademiska sjukhuset
  • Onsdag 16 aug 2017 2017-08-16
E-post 746

ESKILSTUNA Överläkaren Katarina Strand Brodd har vid flera tillfällen försökt rädda livet på nyfödda barn som överlevt abortprocessen. Nu får hon kritik för att hon istället inte dödar de oönskade barnen.

I Sverige får aborter, efter tillstånd från Socialstyrelsen, utföras till och med utgången av graviditetsvecka 21. Från och med vecka 22 räknas enligt lagen fostret som ett barn och 40 procent av de för tidigt födda barn som föds i den veckan överlever.

Att det inte skiljer mer än så mellan foster som får aborteras och barn som anses ha ett människovärde skapar bekymmer. Det händer nämligen att kvinnor som ansökt om att göra en sen abort inte hinner genomgå den process en abort är och att ett levande barn istället föds efter vecka 21.

Frågan om aborter är omgärdat med starka tabun i Sverige där all kritik mot det svenska systemet länge avfärdats som religiös fundamentalism eller högerextremism. Enligt den kristna tidningen Världen Idag har det sedan 2011 varit känt att aborterade foster ibland överlever på svenska sjukhus, men omfattningen har varit okänd.

I måndags tog överläkaren Katarina Strand Brodd bladet från munnen i ett inslag i SVT Nyheter och avslöjade att hon vid flera tillfällen fått rycka in för att försöka rädda livet på barn som fötts trots att man försökt abortera bort dem.

Vill hjälpa

Katarina Strand Brodd är ordförande i Svenska neonatalföreningens etikgrupp och för henne är det en självklarhet att ingripa när hon ser ett nyfött barn som kämpar för sitt liv, oavsett barnet är önskat eller ej.

– Ett foster som stöts ut i vecka 22 är i juridisk mening ett barn, och träffar jag ett akut sjukt barn så vill jag hjälpa det, säger hon till det statliga mediebolaget.

Bland annat berättar hon om en händelse på Mälarsjukhuset i Eskilstuna då barnmorskan slog larm efter att den kvinna som skulle genomgå en abort fött ett levande barn som låg och kved, viftade med armar och ben och hade ett hjärta som slog. Överläkaren ryckte in och försökte rädda livet på barnet, som avled.

Hittills har inga av de barn som överlevt aborten blivit särskilt långlivade. Katarina Strand Brott säger att det är problematiskt att man låter det gå så långt att livsdugliga foster aborteras.

– Det måste bli ett slut på aborter som rinner över i vecka 22, säger hon.

Vill döda

Många är kritiska till Katarina Strand Brodd och andra läkare som försöker rädda livet på de barn som överlevt abortprocessen. En av kritikerna är Torbjörn Tännsjö, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet i Stockholm.

Han tycker istället att läkarna ska låta barnen dö eller injicera kaliumklorid i deras hjärna så att de dör snabbare. Han menar att de barn som föds så pass tidigt många gånger drabbas av svåra fosterskador och att de knappast kan anses ha någon egen vilja.

– Det här fostret vill inget alls. Jag tror inte att det har ett medvetande, säger han till Världen Idag.

Socialstyrelsens rättsliga råd ger däremot de läkare som försöker rädda livet på de för tidigt födda men oönskade barnen rätt och kritiserar istället de läkare som låter aborterna gå in i vecka 22.

– Då har läkaren som gjort aborten inte följt abortlagens bestämmelser. Det är min uppfattning, säger rådets ordförande Göran Ewerlöf till SVT.

Gör Katarina Strand Brodd rätt som försöker rädda livet på de oönskade aborterade barnen?
1332 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag