Läkare utan gränser anklagar USA för krigsbrott: ”Avskyvärt och grovt brott”

Bild tagen efter attacken. Höger: General John Cambell Foto: Läkare utan gränser & Us Army public domain
  • Måndag 5 okt 2015 2015-10-05
E-post 112

AFGHANISTAN Organisationen Läkare utan gränser anklagar i ett skarpt formulerat pressmeddelande de internationella koalitionsstyrkorna för att medvetet ha bombat organisationens sjukhus i provinsen Kunduz i Afghanistan. Organisationen kräver nu en förklaring av den USA-ledda koalitionen.

I ett pressmeddelande som publicerades under lördagen fördömer organisationen Läkare Utan Gränser ”i starkast möjliga ordalag” bombräden mot organisationens sjukhus i Kunduz i Afghanistan. Attacken, uppges ha dödat 22 anställda och patienter, varav tre barn, och skadade ytterligare 37. Ett avskyvärt brott mot internationell rätt menar organisationen.

”Attacken var inget misstag”

Under måndagen sade John Campbell, chef över de USA ledda koalitionsstyrkorna att Afghanska styrkor bett USA om hjälp i kampen mot talibanerna som i förra veckan intog staden, men att civila hade träffats av misstag. Samtidigt meddelade guvernören i provinsen Kunduz att sjukhuset var en bas för talibaner.

– Sjukhuset användes till hundra procent av talibaner. Sjukhuset har en stor trädgård och talibanerna fanns där, sade Kunduz guvernör Hamdullah Danishi enligt Washington Post.

En anklagelse som Läkare utan gränser kraftigt tillbakavisar, och som organisationen menar är bevis för att attacken var fullt medveten och inte alls det misstag som USA hävdar.

– Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt. Vi kräver total transparens från koalitionsstyrkorna. Vi accepterar inte att denna fruktansvärda förlust av människoliv avfärdas som ”oavsiktliga skador på civila mål”, säger Meinie Nicolai, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel.

Brändes till döds i sina sängar

Attacken inleddes tidigt på lördagsmorgonen och varade från klockan 2:08 till 3:15 lokal tid.

– Bomberna slog ned och så hörde vi bombplanet cirkla runt i luften för att förnya attacken. Bomberna träffade huvudbyggnaden med en kvarts mellanrum. De som kunde flydde till de två bunkrarna under byggnaden. Men patienter som inte kunde fly brändes till döds i sina sängar, säger Heman Nagarathnam som leder Läkare Utan Gränsers projekt i norra Afghanistan.

Koalitionen visste exakt vilken sorts byggnad de anföll menar Meinie Nicolai. Tisdagen den 29 september överlämnade Läkare utan gränser som en del i ett rutinförfarande exakta GPS koordinater på sjukhusets placering både till Afghanska armén och koalitionsstyrkorna.

– Attacken har inte bara dödat våra kolleger och patienter. Den hindrar också befolkningen i Kunduz från att få akutvård, nu då den behövs allra mest. Än en gång vädjar vi till alla stridande parter att respektera civila, vårdinrättningar och medicinsk personal i enlighet med internationell humanitär rätt, säger hon.

Det enda sjukhuset i sitt slag

Sedan striderna bröt ut i Kunduz i måndags har Läkare Utan Gränser behandlat 394 sårade patienter på sjukhuset. När nattens attack inträffade hade sjukhuset 105 inneliggande patienter samt medföljande anhöriga och över 80 internationell och nationell personal.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är det enda akutsjukhuset i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan, som erbjuder kostnadsfri akut traumavård. Läkare Utan Gränsers personal ger vård till alla människor och gör ingen skillnad på patientens etnicitet, religion eller politiska tillhörighet meddelar organisationen i sitt pressmeddelande. Ingen svensk personal skall ha arbetat på sjukhuset.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag